300 hectare maïs verloren door regenschade in Damme

Redactie KW

De hevige en aanhoudende regenval tijdens de maanden juni en juli heeft in Damme meer dan 300 hectare maïs vernield. Dat blijkt uit voorlopige vaststellingen van de stedelijke schattingscommissie. Die bezoekt de getroffen landbouwers om hun schade te begroten. “We wachten intussen verder af tot de federale regering beslist om de regenval officieel als landbouwramp te erkennen”, zegt schepen Marc Mus.

De Damse schattingscommissie kwam tijdens de maand augustus al vier keer samen om schade aan landbouwgewassen vast te stellen. Tijdens haar bezoeken stelde ze schade vast aan 287,28 hectare maïs, 14,89 hectare aardappelen, 8,27 hectare bonen en 1,43 hectare hennep. De grootste schade werd vastgesteld in deelgemeente Sijsele.

De aangiftes van beschadigde gewassen blijven intussen dagelijks binnenlopen bij de stedelijke dienst landbouw. “We vermoeden dat er nog veel bijkomende schade zal worden gemeld”, zegt schepen voor landbouw Marc Mus. “De oogstperiode is nog maar halfweg. De oogst van de maïs moet nog starten. Ook de andere gewassen zijn nog niet allemaal volgroeid.”

Landbouwers kunnen schade aan hun gewassen melden via een formulier dat ze vinden op www.damme.be of telefonisch bij de stedelijke dienst Landbouw via 050 28 87 55.

(Meegedeeld)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier