30 ton hulpgoederen vanuit luchthaven Oostende naar Somalië

Redactie KW

Van op de Oostendse luchthaven zijn twee vliegtuigen met hulpgoederen vertrokken naar Somalië. De vrachtvliegtuigen zijn door de Belgische afdeling van Artsen Zonder Grenzen gecharterd. Ze hebben telkens 15 ton logistiek- en medisch materiaal aan boord voor vaccinaties tegen mazelen, behandeling van cholera en het opzetten van voedingscentra.

De Belgische afdeling van Artsen zonder Grenzen heeft een programma opgezet voor de duizenden mensen die in de Somalische hoofdstad Mogadishu aan hun lot zijn over gelaten.

Het platteland raakt ontvolkt en de tientallen vluchtelingen kampen kunnen de toevloed niet meer aan.

“Volgens AZG is de crisis in Somalië erger dan in de rest van de Hoorn van Afrika. Bovenop de komt er nog de oorlog. Er is geen toegang tot gezondheidszorg en een gebrek aan voedsel en water. De toestand van de bevolking is zeer ernstig”, zegt Christof Godderis, van Artsen zonder Grenzen.

De humanitaire en medische hulpgoederen moeten de mogelijke uitbraak van epidemieën in Mogadishu tegen gaan. Artsen Zonder Grenzen houdt als onafhankelijk organisatie alles zelf in handen van op het moment dat het geld op hun rekening staat tot de hulp op het terrein.

“De mensen hadden al voor we een oproep lanceerden 500.000 als spontane giften overgemaakt en nu roepen wij dus ook op om te storten voor Somalië”, zegt Christof Godderis. Artsen Zonder Grenzen voorziet 40 miljoen euro voor de hulpverlening aan de Somalische bevolking. Storten kan op rek.nr. 000 00000 6060. (BV/SG)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier