30.000 bezoekers op Airday

Meer dan 30.000 mensen volgden donderdag op de luchtmachtbasis in Koksijde de Airday.
Redactie KW

Meer dan 30.000 mensen volgden donderdag op de luchtmachtbasis in Koksijde de Airday. Dat het om een afgeslankte versie ging van de airshow hebben de bezoekers nauwelijks gemerkt. De organisatoren kozen er dit jaar voor om alles te concentreren op één dag. Er waren vooral demonstraties met C130-vliegtuigen, F16’s, Franse mirages en uiteraard ook de Seaking reddingshelikopter.

De Koksijdse Airshow nam vroeger een volledig weekend in beslag, maar dit jaar werd het programma beperkt tot 1 grote Airday. Het waren niet zozeer besparingen, maar veeleer de opdrachten van buitenlandse vliegtuigen in Irak en Afghanistan die de organisatoren daartoe hebben verplicht.

De belangstelling voor het leger en alles wat vliegt blijft erg groot. Hoogtepunten van het programma waren de massale paradrop vanuit een C130 en de stuntoptredens van de F16’s. Er vlogen ook piloten mee die begin september naar Afghanistan vertrekken. De 30.000 bezoekers waren tevreden.

In de late namiddag kwamen ook de Jordaanse Falcons overvliegen. Het is van het de Oostendse aircrash in 97 geleden dat deze stuntpiloten nog in ons land vlogen. Volgens de organisatoren gelden sinds die rampzalige dag die tien doden kostte, veel strengere veiligheidsmaatregelen. De kans is groot dat Koksijde volgend jaar terug een uitgebreide airshow organiseert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier