3 zestigplussers uit Staden, Wingene en Houthulst veroordeeld voor oplichting

Redactie KW

Drie zestigplussers stonden voor de Ieperse rechtbank terecht voor misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en valse naamdracht.

Maria Bossant (67) uit Staden stond samen met Daniëlla Vanacker (60) uit Wingene en Michel Vandevelde. (71) uit Houthulst terecht. Samen met de drie werd ook Jean-Pierre Duyck, de gewezen advocaat van Maria Bossant, gedagvaard omdat het parket vermoedde dat die in de periode 2007 tot 2010 de beklaagde zou helpen geholpen geld te versluizen.

Woekerwinsten

Maria Bossant bezocht een aantal mensen die er warmpjes in zaten en beloofde hen kunst te kopen en die dan te kunnen verkopen met grote winst. Aanvankelijk kregen ze inderdaad winst, maar al snel lukte dat niet meer omdat het cascadesysteem dat ze in mekaar stak stokte. In totaal werd er op die manier 4,8 miljoen euro achterover gedrukt waarvan er uiteindelijk nog altijd twee miljoen euro is waarvan niet is geweten waar die naartoe zijn. De rest ging in rook op, met onder meer 900.000 euro in de casino’s.

Vijf jaar effectief

Maria Bossant die al een resem veroordelingen op haar naam heeft, kreeg vijf jaar effectieve celstraf en een effectieve boete van 13.750 euro. Michel V. werd als mededader veroordeeld tot twee jaar cel waarvan de helft met uitstel en een effectieve boete van 11.000 euro. De derde beklaagde Daniella V. kreeg vier maanden cel met uitstel en een effectieve boete van 550 euro omdat ze Maria Bossant een tijdlang onderdak bezorgde in Nederland.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier