3 honden vergiftigd met uiterst gevaarlijk goedje

Redactie KW

In Vlissegem bij De Haan zijn de voorbije dagen drie honden vergiftigd. Twee ervan overleefden het, en zijn aan het herstellen. Een derde, een therapiehond die wordt gebruikt bij gehandicapten en om mensen van een hondenfobie af te helpen, vecht nog voor zijn leven.

Buurtbewoners vonden in een aantal velden aluminium bakjes met daarin blauw vergif, vermengd met vlees. Zij vroegen schepen Wilfried Vandaele actie te ondernemen. De eigenaars van de honden besloten ook zelf klacht tegen onbekenden neer te leggen bij de politie.

Landbouwers ook boos

Ook de landbouwers, op wiens velden het gif werd geplaatst, kunnen er niet mee lachen: “wat als we de tarwe dorsen en dat goedje komt tussen het graan en vervolgens in de menselijke voedselketen terecht?”, vraagt Maria Mermuys-Blauwet zich af.

Wilfried Vandaele: “ik begrijp niet wie nu zoiets gevaarlijks doet. Een politieman vertelde me dat zij in het verleden al met vergelijkbare voorvallen werden geconfronteerd waarbij jagers vergif plaatsten. Ook op andere plaatsen zijn er een paar jaar geleden jagers geweest die het vergif Temik, vermengd met vleesbrokjes, gebruikten om vossen te vergiftigen. In St.-Lievens-Houtem bijvoorbeeld stond het vergif in de buurt van voedersystemen die jagers plaatsen om fazanten en ander wild te voederen en te lokken. Toeval of niet, maar ook in Vlissegem werd het vergif gevonden in de buurt van dergelijke voederbakken. Het product Temik wordt onder meer gebruikt in de aardappelteelt, maar onverdund is het buitengewoon gevaarlijk: 100 gram volstaat om 5000 mensen te doden. Ik weet niet wie hier de schuldige is, en kan ook bijna niet geloven dat jagers zoiets doen, maar het is wel onverantwoord en levensgevaarlijk”, besluit Wilfried Vandaele. De lokale politie onderzoekt de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier