262 handtekeningen tegen asfaltcentrale in Lichtervelde

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Misnoegde bewoners van de Kortemarkstraat in Lichtervelde hebben 262 handtekeningen verzameld tegen de komst van een nieuwe asfaltcentrale in hun straat.

De firma Adiel Maes Wegeniswerken nv, die in 2007 de asfaltproductie in Lichtervelde had stilgelegd, wilde die in 2009 hervatten door een nieuwe asfaltcentrale neer te poten in de Kortemarkstraat. Dat was niet naar de zin van een achttal buurtbewoners uit Sint-Henricus en Lichtervelde, vertegenwoordigd door spreekbuis Bart Brandt uit de Kortemarkstraat.

In beroep

De gemeente verleende beide stedenbouwkundige vergunningen, maar de omwonenden, de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar en de Houtlandse Milieuvereniging gingen hiertegen in beroep. Ondanks het duidelijk negatief advies van de eigen stedenbouwkundig ambtenaar, verleende de deputatie een vergunning voor de bouw van de nieuwe asfaltcentrale.

De vergunning van de groenaanleg werd zonder voorwerp verklaard. Tegen beide beslissingen is nog altijd een procedure hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De provinciale milieuvergunningscommissie gaf een unaniem negatief advies, waarna de firma Maes de aanvraag introk.

Petitie

Tot woensdagavond liep een openbaar onderzoek, georganiseerd door de gemeente. Woensdagavond groepeerden enkele misnoegde omwonenden van de Kortemarkstraat zich. Ze zijn erin geslaagd 262 handtekeningen tégen de nieuwe asfaltcentrale te verzamelen. Bovendien worden ze gesteund door de Houtlandse Milieuvereniging, de West-Vlaamse Milieufederatie, de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, het Algemeen Boerensyndicaat en Groen West-Vlaanderen, die allen bezwaren indienden.

(TV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier