25ste editie van Open Monumentendag lokt massa mensen naar Kortrijk

Redactie KW

De 25ste editie van Open Monumentendag vestigde de aandacht voor “Het Beste Van” en dat zullen ze in Kortrijk geweten hebben.

Het aantal bezoeken aan monumenten liep op tot meer dan drie maal het cijfer van de vorige editie. Toppers waren de pas gerestaureerde Broeltorens (bijna 3000 bezoeken), de prachtige herenhuizen in de Gentsestraat, de kloostertuin van de zusters Karmelietessen, ‘t Fort en het huis van de Biënnale Interieur in de Groeningestraat. Het feit dat de timing van OMD naadloos overeenkwam met de openstelling van de gerestaureerde Broeltorens trok een groot publiek naar de Kortrijkse binnenstad. Op de meeste locaties stonden gidsen klaar om uitleg te verschaffen over het rijk historisch patrimonium van Kortrijk.

Deze editie was een enorm succes dankzij de persaandacht voor de Broeltorens. Er waren ook méér monumenten open dan anders en de concentratie van de vele monumenten op loopafstand stimuleerde tot méér bezoeken. Monumenten die anders niet open zijn trekken ook meer bezoekers omwille van de exclusiviteit. Er moet wel opgemerkt worden dat de totalen geen unieke bezoekers betreffen; vele mensen bezoeken tijdens OMD namelijk meer dan één pand.

(CC)