250 partituren ontdekt in begijnhoven

Redactie KW

Een zoektocht in alle Vlaamse begijnhoven onder leiding van de Leuvense musicoloog Pieter Mannaerts (KUL) heeft de afgelopen jaren circa 250 partituren opgeleverd met daaronder een groot aantal onbekende werken. Die muziek wordt op 19 oktober in de Predikherenkerk in Leuven voor het eerst uitgevoerd.

Aanleiding voor de zoektocht waaraan het studiecentrum Alamire Foundation en Resonant, het Centrum voor Vlaams muzikaal erfgoed, hun medewerking verleenden was de ontdekking van partituren tijdens verbouwingen in het begijnhof van Turnhout, tien jaar geleden. Het beeld van de extatisch zingende begijn was ruimschoots bekend, maar naar de muziek zelf had nog niemand echt gezocht.

De begijnen hadden vooral gregoriaanse en Nederlandse gezangen, maar ook polyfonie en orgelmuziek op het repertoire staan. De muziekhandschriften werden vaak door de begijnen zelf vervaardigd en dateren van de 16de tot de 20ste eeuw. Het muzikaal erfgoed van de begijnhoven bevat ook unieke gezangen die teruggaan tot de 13e eeuw. Onder de belangwekkendste stukken vermelden we twee processieboeken voor de Bloedprocessie (begijnhof van Brugge) en gezangen ter ere van de H.Begga (Antwerpen en Turnhout). (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier