25-jarige man naar assisen verwezen voor wurging van 70-jarige

Redactie KW

Een 25-jarige man uit Oostende moet zich voor het West-Vlaamse hof van assisen verantwoorden voor doodslag op een 70-jarige man in oktober 2007. Dat besliste de Gentse KI dinsdagavond, het arrest werd woensdag bekendgemaakt.

Handtastelijk

Op 19 oktober 2007 werd Eddy Missant (70) dood aangetroffen in zijn woning in de Sint-Sebastiaanstraat in Oostende. De man gaf geregeld onderdak aan jongeren in zijn appartement, in die periode ook aan F.B. . Die verklaarde dat Missant geregeld handtastelijk was. Toen Missant hem die avond opnieuw zou aangeraakt hebben, hield F.B. hem in een wurggreep en gaf hem een slag in de nek. Missant overleed ter plaatse.

Veldslag

Aan de doorverwijzing naar het assisenhof ging een juridische veldslag vooraf. F.B. werd eind januari 2009 door de raadkamer in Brugge doorverwezen naar de strafrechter. De raadkamer oordeelde dat het om opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg ging. F.B. moest dus niet naar Assissen.

Toch dood door wurging

“De raadkamer oordeelde dat F.B. niet de bedoeling had om Missant te doden en verwees hem naar de strafrechter. Volgens een eerste medisch rapport overleed het slachtoffer aan een hartfalen en niet aan wurging. De strafrechter beval echter een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak door een college van drie experten. Die kwamen tot de vaststelling dat Missant toch overleed door wurging,” aldus advocaat Franky Baert. Daarop verklaarde de strafrechtbank zich onbevoegd. Via cassatie kwam de zaak voor dan de Gentse KI, die F.B. naar Assisen doorverwees.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier