21 West-Vlamingen leggen eed af in Vlaams parlement

Redactie KW

21 West-Vlamingen hebben de eed afgelegd in het Vlaams parlement. De Enige verkozene voor onze provincie die dat nog niet heeft gedaan is Yves Leterme. Hij gaf verstek omdat ie in Parijs is om z’n boek voor te stellen. Alle andere West-Vlaamse parlementairen zweerden wel netjes trouw aan de grondwet.

Eerst vraagt de parlementsvoorzitter een moment stilte ter ere van Karel Van Miert die vorige week overleed. Dan gaat het Vlaams Parlement over tot de orde van de dag: de eedaflegging van de Vlaamse Parlementsleden. Onder hen ook 21 West-Vlamingen. Een zenuwachtige Mercedes van Volcem uit Brugge mag de spits afbijten. Ze is een nieuwkomer.

Voor open VLD zijn voor West Vlaanderen ook Karlos Callens verkozen en Bart Tommelein, die het fractieleiderschap in de kamer opgeeft voor een zitje hier. Als troostprijs is er wel veel kans dat hij gemeenschapssenator wordt. Ook Spa heeft 3 West-Vlamingen in het parlement: Michèle Hostekint uit Roeselare, Kortrijkzaan Philippe De Coene en nieuwkomer John Crombez. In een vorig leven was hij kabinetschef van minister Freya Van den Bossche.

De grootste partij CD&V telt zeven West-Vlamingen in de rangen. Veel oud-gedienden zoals Carl Decaluwé uit Kortrijk , burgemeester Jan verfaillie uit Veurne en kandidaat -minister Hilde Crevits. Ook Oostendenaar Johan Verstreken en Martine Fournier uit Menen, mogen weer zetelen. Yves Leterme is in Parijs en stuurt z’n kat naar Brussel. Schepen Griet Coppé van Roeselare zet dan weer haar eerste stappen in de Vlaamse politiek. Ook nieuw is Ivan Sabbe die in de plaats van Jean-Marie De Decker in het Vlaams parlement komt. Daarmee gaat voor hem een kinderdroom in vervulling.

Nog verkozen voor LDD zijn Ulla Werbrouck die van het federaal parlement komt en burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. Hij is nieuw in dit halfrond. Ook voor Daniëlle Godderis -‘t Jonck is alles hier nieuw. Ze is verkozen voor N-VA samen met oude rot in het vak Geert Bougeois. Ook voor Vlaams Belang keren 3 vertrouwde gezichten naar het parlement terug: Agnes Bruyninckx uit Brugge , Oostendenaar Christian Verougstraete en Stefaan Sintobin die de plaats van Frank Vanhecke inneemt .

Het laatste West-Vlaamse zitje is voor Bart Caron van Groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier