200 jobs op de tocht door afschaffen mentoruren in onderwijs

Redactie KW

In het bisdom Brugge start het katholiek onderwijsnet met een actie tegen het afschaffen van de mentoruren. Vanaf volgend schooljaar krijgen de scholen geen extra middelen meer voor de begeleiding van stagiairs en beginnende leerkrachten. Door deze maatregelen staan er in het katholiek onderwijs in West-Vlaanderen enkele honderden jobs op de tocht.

Als Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zijn zin krijgt, wordt het mentorschap volgend jaar al afgeschaft. Tot nu toe kreeg een school extra middelen om ervaren leerkrachten in te zetten om stagiairs en jongere, onervaren collega’s te begeleiden. Maar die middelen zouden dus wegvallen. En dat terwijl heel wat scholen net hebben geïnvesteerd in de dure bijscholing van mentoren.

De maatregel zou gelden vanaf september voor het basis- en secundair onderwijs en het volwassen- en buitengewoon onderwijs. Ook beginnende leerkrachten zouden het slachtoffer zijn, omdat hun uren opnieuw zullen worden ingenomen door collega’s die uit het mentorenproject moeten stappen. In onze provincie zouden in het katholiek onderwijs ruim 200 jobs verloren gaan.

Meer over dit onderwerp? Klik OP VIDEO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier