20 West-Vlaamse gemeenten ondertekenen ‘minder hinder-plan’

Redactie KW

Twintig van de 64 West-Vlaamse gemeenten hebben een overeenkomst ondertekend met de Unie van Zelfstandige Ondernemers, kortweg UNIZO, om zelfstandige ondernemers beter te informeren als er werken aan de gang zijn in de gemeente. UNIZO lanceerde de campagne vorig jaar en is tevreden dat één derde van de gemeenten meewerkt aan het minder hinder-plan.

Houthulst is één van de 20 West-Vlaamse gemeenten die het minder hinder plan van UNIZO ondertekend heeft. En daar is UNIZO tevreden mee. In de Houthulstse deelgemeente Merkem wordt de dorpskern binnenkort vernieuwd. UNIZO adviseerde de gemeente om een aparte informatievergadering te organiseren voor de 76 zelfstandige handelaars die in Merkem werken.

Plan op maat

UNIZO werkt voor elke gemeente een plan uit op maat. De beroepsorganisatie geeft tips over hoe de gemeente zelfstandigen het best informeert, hoe ze ze betrekt bij de werken en hoe ze de ondernemers het best ondersteunt. Zo zal de gemeente zorgen voor duidelijke borden en wegwijzers. De zelfstandigen zijn blij dat er naar hen geluisterd wordt en rekening wordt gehouden met hun wensen. Want de werken zorgen toch voor ongerustheid.

Uit een recente enquête bij 40 ondernemers blijkt dat 7 op de 10 ondernemers zijn omzet ziet dalen als er werken zijn. Het duurt ongeveer 8 maanden vooraleer ze na de werken weer draaien zoals voordien. Pakweg 70 procent van de zelfstandigen zegt dat ze helemaal niet geïnformeerd werden tijdens de werken. (ND)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier