20 procent minder milieuklachten in Brugge in 2010

Redactie KW

Het aantal klachten bij de stedelijke milieudienst in Brugge is in 2010 met zeventien procent gedaald. Dat heeft schepen voor leefmilieu Hilde Decleer (CD&V) bekend gemaakt. De milieudienst moet vorig jaar 258 klachten onderzoeken. Opvallend is de dalende trend voor klachten over lawaaihinder. Die zijn bijna gehalveerd ten aanzien van recordjaar 2008.

In 2010 kwamen bij de stedelijke milieudienst in 106 klachten binnen voor geluidsoverlast, 88 voor luchtvervuiling, 23 voor waterverontreiniging en 11 voor bodemverontreiniging. “De belangrijkste oorzaken van de geluidsoverlast blijven de horeca (19%), burenlawaai (18%), industrie (10%) en huisdieren (10%)”, zegt schepen Decleer. “Bijna de helft van de klachten over bodemverontreiniging hadden dan weer te maken het met het niet melden van het morsen of lekken van olie of benzine.”

Naast de officiële klachten kwamen vorig jaar bij de milieudienst ook 158 meldingen binnen over dierenplagen. Daarbij waren er 81 klachten over ratten, 30 over zwerfkatten, 10 over muizen en negen over insecten.

De meeste milieuklachten in Brugge kunnen in het eigen stadslabo worden onderzocht. Brugge is nog één van de weinige steden in Vlaanderen die over een dergelijk labo voor geluid-, water-, bodem- en luchtonderzoek beschikt. Het labo werd in 1979 opgestart toen aandacht werd besteed aan de kwaliteit van het water in de Reien.

(GW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier