20 jaar na invoering van decreet is duizend hectare duinen gevrijwaard

Redactie KW

Alles samen 21 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Vlaamse overheid in bijna 20jaar al heeft uitbetaald aan eigenaars van bouwpercelen die door het duinendecreet niet meer konden bebouwd worden. Nog altijd is er juridische discussie over 9 percelen. Al bij al zijn zo 1000 hectare duinen gevrijwaard van verkaveling.

Na jaren van bouwen in duinen kwam in de jaren 90 de noodkreet om het een halt toe te roepen. Veel duinen waren al verdwenen, maar met het decreet van 93 brak een nieuw tijdperk aan. Vlaams Volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele: “Ik denk in elk geval dat het parlementair een huzarenstukje geweest. Dat men dat voor elkaar kreeg. Men ziet met andere dossiers dat dat moeilijk is.”

Duinen werden hersteld en beschermd en bouwen werd aan banden gelegd. Wie al een stukje grond had klaarliggen, kon daarvoor vergoed worden. In De Panne en Knokke-Heist werden de grootste compensaties uitbetaald. “99 eigenaars hebben zo’n schadevergoeding gekregen. Er zijn 26 rechtszaken van gekomen. Waarvan er nog steeds 9 hangende zijn. In totaal 21 miljoen euro betaald. Het resultaat is wel dat die duinen beschermd zijn.”

Mooi staaltje

Het Duinendecreet vond duinen onder meer belangrijk voor kustverdediging. Ze werden ook toeristisch aantrekkelijker en boven alles gaat het om een unieke biotoop. Over 20 jaar duinendecreet zijn heel wat kustbewoners het eens dat het een mooi staaltje was van wettelijk beschermen wat erg schaars aan het worden was.

20 jaar na invoering van decreet is duizend hectare duinen gevrijwaard

Bekijk hier de reportage

(BS/SK)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier