2 stadsgezichten en 13 monumenten in Diksmuide voorlopig beschermd

Redactie KW

In de aanloop naar de herdenking van 100 jaar grote Oorlog laat Vlaams minister voor onroerend Erfgoed Geert Bourgeois 2 stadsgezichten en 13 monumenten in het centrum van Diksmuide voorlopig beschermen.

2 stadsgezichten

De stadsdelen van de Grote Markt en de Handzamevaart, rondom het eerder als monument beschermde stadhuis met belfort, kerk en begijnhof, worden opgenomen in een beschermd stadsgezicht. Het gaat om de “Grote Markt met aansluitend deel van de Kiekenstraat, Koning Albertstraat, Vrijheidsplein, Sint-Niklaasstraat en omgeving”, en een “gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend Vismarkt en omgeving”.

13 monumenten

Binnen het stadsgezicht Grote Markt zijn bijkomend 2 gebouwen voorlopig beschermd als monument, met name de ‘portierswoning van de Boterhalle’ op de Grote Markt en het ‘Huis Pieters’, waarin het vredegerecht zetelt. Binnen het stadsgezicht van de Handzamevaart worden bijkomend 6 monumenten beschermd, met name het ‘Spaans huis’ (postgebouw, Grauwe Broederstraat), de voormalige ‘Herberg den Papegaai’ aan de Grote Dijk, het ‘Klein Begijnhof’ aan de Kleine Dijk, de vishal, de ‘Kapel van de Zwarte Zusters’ aan de Vismarkt en 2 bruggen.

Ook buiten de stadsgezichten worden 5 woningen ter bescherming voorgedragen: een samenstel van burgerhuizen in de Adm. Ronarchstraat, de ‘pesthuisjes met kapel’ in de Koning Albertstraat, de ‘onderwijzerswoningen’ en een modernistische woning in de IJzerlaan en de dekenij in de Sint-Niklaasstraat.

(BS/TN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier