2 miljoen euro belasting nooit geïnd

Redactie KW

In Jabbeke heeft gemeenteontvanger Jan Astaes 20 jaar lang te weinig belastingen geïnd bij duizenden inwoners. Een consultancybureau becijferde dat de put bijna 2 miljoen euro bedraagt.

De helft daarvan is reddeloos verloren, de andere helft probeert het gemeentebestuur te recupereren bij de bewoners. Dat schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Gemeentebelasting betalen leek de voorbije decennia op een loterij in Jabbeke. Zo moest je het ene jaar bijvoorbeeld wél een belasting op huisvuil betalen, maar je buurman niet. Of omgekeerd. Idem dito met belastingen op een vennootschap, concessies op grafzerken of op een onbebouwd perceel. Als je wél een aangifte kreeg, maar niet betaalde, kon dat vaak geen kwaad.

Grote man achter die loterij was gemeenteontvanger Jan Astaes. Jarenlang profiteerden duizenden inwoners van diens willekeur. “Sommigen vonden het een verworven recht om een gemeentebelasting niet te betalen”, zegt gemeenteraadslid Luc Puystiens (Open Vld). De gouverneur stuurde in 2006 en 2007 al brieven naar Jabbeke om onjuistheden te signaleren, maar het duurde toch nog even voordat de omvang duidelijk werd.

Astaes werd 4 maanden geleden geschorst en een concultancybureau onderzocht hoe groot de put was. “In al die jaren is er zowat 1,8 miljoen euro te weinig geïnd”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Paul Vanden Bussche. “Met interesten erbij, is dat ruim 2 miljoen euro.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier