19 transitvluchtelingen opgepakt bij eerste aangekondigde actie in Oostende

Redactie KW

VIDEO UPDATE – De politie van Oostende heeft gisteravond in het Maria Hendrikapark 19 transitvluchtelingen opgepakt. Dat is het resultaat van een van de eerste acties nadat Oostende vorige week aankondigde om de strijd tegen vluchtelingen op te voeren. Oostende wil geen aantrekkingspool zijn voor mensen zonder papieren die via containers en ferry’s naar Groot-Brittannië willen. Het CAW is niet te spreken over deze verscherpte acties.

De tactiek is niet om met groot politievertoon en helikopters een klopjacht te houden. Een politiepatrouille van 10 man, kamt het park uit bij valavond en al snel zijn ze vluchtelingen op het spoor. De kampen in het park waar de vluchtelingen zich ophouden zijn bekend. Het is een dagelijks kat en muisspel. Arrestaties gebeuren vaak zonder enig verzet, maar wel steeds met handboeien.

Kleine criminaliteit

Bij aankomst in de kazerne komen de transitmigranten terecht in een nog niet afgewerkte doorgangscel op de binnenplaats. Het is een voorlopige wachtruimte met verwarming. Daarna worden ze gefotografeerd en geïdentificeerd via vingerafdrukken. Vervolgens verblijven ze een nacht in een echte cel. Een nachtboot naar Engeland nemen is nu zeker uitgesloten.

Oostende wil de transitmigranten ontmoedigen en vooral ontraden om nog naar hier af te zakken. De stad wil vermijden dat ze in de stad en de parken rondhangen of hier zelfs stranden. Volgens de stad en de politie is er ook een verband tussen vluchtelingen en criminaliteit, al gaat het om kleine winkeldiefstallen en fietsdiefstallen.

CAW: aanfluiting van de mensenrechten

Het is niet altijd dweilen met de kraan open, maar morgenochtend wandelt een deel van de opgepakte mensen gewoon weer naar buiten. Het CAW noemt de acties alvast een aanfluiting van de mensenrechten, een klopjacht waarbij vergeten wordt dat vluchtelingen wel degelijk mensen zijn. Tine Weyns: “Vanmorgen waren hier veel minder vluchtelingen. Tegen de middag kwamen ze aan, helemaal over hun toeren. Dat zal verkeerd aflopen. Ik vrees dat ze ergens hun woede zullen willen afreageren.”

Bekijk hier de reportage

Bekijk hier de reportage

(BS/SK)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier