19 beklaagden staan terecht voor corruptie bij stedenbouw

Redactie KW

Negentien beklaagden moesten zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor gesjoemel bij het toekennen van bouwvergunningen.

Bij de beklaagden zijn zes ambtenaren van stedenbouw, maar ook enkele huidige en voormalige gemeentesecretarissen en burgemeesters. Het onderzoek startte al in 2003, maar kwam pas in een stroomversnelling in 2006. Zes ambtenaren zouden etentjes en geschenken aanvaard hebben om een goed woordje te doen bij het toekennen van bouwvergunningen. Alle betrokkenen ontkennen dat ze zich schuldig maakten aan omkoping. Hun advocaten roepen ook procedurele bezwaren op. Zo zouden enkele bezwarende telefoontaps uit een ander dossier komen.

Onder de beklaagden ook wielermecenas Noël Demeulenaere, ex-burgemeester van Wielsbeke. Hij wordt beschuldigd van omkoping en valsheid in geschrifte tijdens zijn periode als OCMW-voorzitter. Volgens zijn advocaat Filip Van Hende informeerde Demeulenaere enkel naar de stand van zaken in enkele dossiers. Op die manier probeerde hij de burgers te helpen. “Hij zit iedere week in hetzelfde restaurant. De mensen weten dat en iedereen komt hem er aanspreken”, pleitte meester Van Hende.

De debatten zullen nog de hele dag duren. Vijf beklaagden troffen nog voor de zitting een regeling, waardoor ze niet verder vervolgd worden.

(Belga)

19 beklaagden staan terecht voor corruptie bij stedenbouw

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier