187 illegalen opgepakt op twee maand tijd

Redactie KW

De lokale en federale politie heeft de voorbije twee maanden 187 illegalen opgepakt, vooral dan in de havenbuurt en het Maria Hendrikapark. Dat is het resultaat van zeven grootschalige acties die tussen 13 juni en 12 augustus plaatsvonden in Oostende.

Donderdag 21 augustus kwam minister van migratie en asielbeleid Annemie Turtelboom de resulaten van de operatie ‘Mistral’ voorstellen. Intussen gaat de strijd tegen de transit-illegalen onverminderd verder. Daartoe worden ultramoderne opsporingsapparaten en vooral veel meer honden ingezet.

De politiediensten konden voor operatie Mistral rekenen op de medewerking van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), het havenbedrijf AGHO en de Britse immigratiediensten. De meeste illegalen hangen in Oostende rond om de boot naar het Verenigd Koninkrijk te nemen en het ‘Border Agency’ geeft ons land daarom logistieke en financiële steun om het illegalenprobleem bij de bron aan te pakken.

Overlast

De illegalen zorgden voor overlast en vervuiling in de havenbuurt, het stadscentrum en het Maria Hendrikapark. De diverse politiediensten voerden daarom zeven grote acties uit waarbij 187 illegalen werden opgepakt. Het gaat vooral om Tunesiërs, Noord-Afrikanen, Pakistanezen, Irakezen, Afghanen en Algerijnen. 21 onder hen bleken minderjarig te zijn. De meesten zijn dertigers, met een 60-jarige als ouderdomsdeken. Eén op vijf was bij de politie bekend voor drugshandel en diefstal, al dan niet met verzwarende omstandigheden. “De helft van de onderschepte vluchtelingen zit nu in een gesloten instelling in Brugge, Merksplas of Steenokkerzeel. Het dossier van de anderen wacht op behandeling. Vroeger bleef amper 1,5 % van de illegalen aangehouden. Dat motiveert onze mensen. Het gebeurde te vaak dat een opgepakte illegaal na een douche en wat boterhammen werd vrijgelaten. Politiemensen werden dagelijks geconfronteerd met lachende illegalen, maar dat is nu gedaan”, zegt Daniël Degroote, vertegenwoordiger van de Directeur-Coördinator politie Brugge.

Tijdens de voorstelling van de resultaten van operatie Mistral benadrukte minister Annemie Turtelboom het signaal dat van dergelijke grootscheepse acties uitgaat : “Achter de illegalenproblematiek zit vaak een georganiseerde ‘business’. Als land geven wij hiermee een signaal dat wij dergelijke praktijken niet meer toleren.”

Gesofisticeerde apparatuur

Het hoge aantal onderschepte illegalen is te danken aan de nieuwe gespecialiseerde middelen die in de strijd worden ingezet. Het Technisch Steunteam van de Scheepvaartpolitie beschikt onder andere over een X-rayscanner, speciale camera’s en en andere apparatuur.

De Scheepvaartpolitie beschikt bovendien over twee migratiecontrolehonden : Biggs en Luna. De twee honden zijn de supersterren van het team. Vooral Biggs is de held. Hij spoorde onlangs zijn 1.000ste illegaal op en besnuffelde daar al verschillende tienduizenden containers voor. Zijn snelheidsrecord staat op 30 seconden. Vanuit een dienstvoertuig rook hij ooit een groepje illegalen die zich 100 meter verderop in de berm langs de E40 hadden verschanst. In de toekomst worden meer honden ingezet.

(Gunter Saliën)

Dit artikel verscheen in een uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht) van 21 augustus 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier