18 jaar cel voor Kenny Bolle op assisenproces Bart Bonroy

Redactie KW

Voor het Hof van Assisen in Brugge heeft Kenny Bolle 18 jaar gekregen voor doodslag op Bart Bonroy en poging doodslag op Jilles Coopman. Op 3 februari stak Kenny Bolle de 18-jarige Bart Bonroy dood in Oostende en verwondde hij Jilles Coopman.

Het Openbaar Ministerie had 22 jaar gevorderd, de verdediging ging voor een lichtere straf. Het Hof en de jury volgden uiteindelijk de argumenten van de verdediging. Met het arrest viel op donderdagavond om 21.30 uur het doek over een bewogen procesweek.

Voorzitter Koen Defoort las het arrest voor waarin hij de twee bewuste handelingen om te doden aanhaalde. Ook de motieven van de jury inzake de schuldvraag kwamen ter sprake.

“De jury kwam tot deze conclusie gezien de zwaarwichtigheid van de feiten en het onnoemelijke leed dat bij de slachtoffers en de families van de slachtoffers is veroorzaakt”, zei voorzitter Defoort, die de verzachtende omstandigheden voorlas waarmee rekening werd gehouden. Zo werd de jeugdige leeftijd van Bolle in acht genomen, alsook de geringe kans op recidive en zijn verbeterd gedrag. “Deze straf ontneemt u uw toekomst niet, wat u van Bart Bonroy wel ontnomen hebt. Ik vraag u met moed en gelatenheid uw straf te aanvaarden.”

Daarop verklaarden Nicole Roose en Guido Bonroy, moeder en vader van Bart, dat ze hiermee hun zoon niet terug krijgen. “De kwalificatie is voor ons het belangrijkste. We zijn wel tevreden, maar de verwerking moet nog beginnen. De voorzitter heeft het goed verwoord: Kenny heeft nog een toekomst, maar Bart niet meer.”

Ook hun advocaat Jef Vermassen was tevreden met het arrest. “Vooral de schuldvraag was belangrijk. Het was doodslag en zo is er ook beslist. Het is een billijk arrest. Jongens die niet met messen rond lopen, moeten we beschermen en dan is dit een goed signaal”, zei Vermassen.

De 20-jarige Kenny Bolle stak op 3 februari 2007 de toen 18-jarige Bart Bonroy dood. Ook Jilles Coopman, de vriend van Bart die op die avond zijn achttiende verjaardag vierde, kreeg een mes in de buik. Hij overleefde de aanval, maar is psychologisch fel getekend.

De twee vrienden ontmoetten Kenny Bolle die nacht rond 3.15 uur op het Marie-Joséplein in Oostende. Bolle vroeg hen een sigaret, maar kreeg er geen. Er volgde een discussie waarna Bolle Jilles verwondde met een mes en Bart Bonroy dood stak. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier