16 tot 19 miljoen dagjestoeristen aan de kust

Redactie KW

Jaarlijks zakken tussen de 16 en de 19 miljoen dagtoeristen naar de kust af. De auto is hun favoriet vervoersmiddel en ze zijn gemiddeld anderhalf uur onderweg. Dat zijn enkele conclusies van een nieuwe studie van Westtoer over het dagtoerisme aan zee. Daaruit blijkt ook dat elke badplaats zijn eigen cliënteel heeft en dat vooral de medioren, de groep tussen 50 en 65 jaar, de grootste besteders zijn.

Vorig jaar trok de kust 18,6 miljoen dagjesmensen. De grootste groep waren Vlamingen, met Oost- en West-Vlamingen op kop, gevolgd door Walen en Brusselaars, Fransen en Nederlanders.

strand en zee

De dagjestoerist komt voor de strand- en zeebeleving, wil flaneren op de Zeedijk en doet graag een terrasje. En daarvoor heeft hij wel wat euro’s veil. Alles samen hebben de dagjesmensen vorig jaar 640 miljoen euro besteed, dat is één vierde van de totale omzet van het kustoerisme.

85% van de dagjesmensen komt met de auto naar zee en heeft daar uren rijden en files voor over. Vooral Walen en Brusselaars blijven het langst aan de kust. Ook kinderen maken een belangrijk deel uit van de groep dagtoeristen. (AD)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier