16.000 euro boete voor elektrische verwarming

Een koppel uit Kuurne kreeg een energieboete van 16.000 euro
Redactie KW

Een jaar nadat het Vlaamse Energieagentschap met controles begon, zijn al 364 bouwers aangepakt omdat hun nieuw gebouwde huis niet energiezuinig genoeg bleek. De overtreders riskeren boetes die tot 1.000 euro kunnen oplopen. Maar als een huis slecht scoort op het vlak van energieprestatie, is nog een veel zwaardere straf mogelijk.

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard woensdag. In 2006 nam de Vlaamse regering maatregelen om de energieprestaties van woningen te verbeteren. Sinds vorig jaar is het decreet van kracht. Wie nu een nieuwe woning laat bouwen of bepaalde verbouwingen doet, mag een controle verwachten van het Vlaams Energieagentschap (VEA), dat het ‘energieprestatiepeil’ van de woning berekent.

Wie goed wil scoren, moet rekening houden met strenge isolatie- en ventilatienormen en kiest ook best voor een zuinige verwarmingsinstallatie. Dat is dan bij voorkeur aardgas of stookolie. Verwarmen met elektriciteit wordt afgeraden.

Frans Naessens (63) uit Kuurne koos toch voor verwarming met elektrische accumulatoren. Hij kreeg daarvoor een boete van 16.000 euro.

“De boete is afhankelijk van de mate waarin de eisen worden overschreden. Maar de boetes liggen toch normaal gezien veel lager, tussen de 500 en 1.000 euro. Een boete van 2.000 euro is al heel uitzonderlijk. Boetes van 10.000 euro en meer hebben we tot nog toe alleen uitgeschreven voor appartementscomplexen”, zegt Luc Peeters, woordvoerder van het VEA. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier