15000 bezoekers op MAfestival

Redactie KW

In het Brugs Concertgebouw is het MA-festival met de finale van de internationale wedstrijd voor Piano Forte en Clavecimbel. Het MAfestival is een tiendaagse waarbij oude muziek centraal staat. Naast de vele concerten in en rond Brugge organiseert het festival ook een muziekwedstrijd. Dit jaar was dit voor jong piano forté- en klavecimbel talent. Er schreven ruim 100 kandidaten in.

Het klavecimbel concours kent dit jaar geen winnaar. Voor het finale concert bleven er nog 4 kandidaten over. Maar de jury kwam niet verder dan het uitreiken van een tweede prijs. Geen enkele kandidaat haalde een voldoende voor de titel van laureaat. Want de lat ligt hoog op het MA-Festival.

Authentieke interpretatie

Net als bij het klavecimbel concours moet de 4 piano forté finalisten verplichte werken spelen uit het oeuvre van Mozart, Haydn en Bach. De jury houdt op dit festival van de oude muziek onder meer rekening met de authentieke interpretatie.

“Aanvankelijk hebben vele componisten zoals Mozart en Haydn voor beide instrumenten geschreven. De splitsing dat het specifiek pianomuziek wordt, vindt plaats op het einde van de 18de en begin 19de eeuw. Tot dan is de meeste klaviermuziek zowel op klavecimbel als op piano forté bespeelbaar”, zegt Johan Huys, voorzitter van de klavecimberjury.

De Hongaarse PETRA SOMLAI werd laureaat van het Piano Forté concours. Het MAfestival lokte dit jaar zo’n 15.000 bezoekers. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier