14de windturbine op Oostelijke strekdam in gebruik

In Zeebrugge is de laatste van de veertien nieuwe windturbines op de Oostelijke strekdam in gebruik genomen.
Redactie KW

In Zeebrugge is de laatste van de veertien nieuwe windturbines op de Oostelijke strekdam in gebruik genomen. Het windmolenpark in Zeebrugge is het oudste van het land en de installatie was aan vervanging toe. Het energiebedrijf ASPIRAVI investeerde in minder molens maar met capaciteit. Het vernieuwde windmolenpark kan tot 80% meer elektriciteit leveren.

Vanaf februari is de eerste molen van de generatie in gebruik. Er staan er nu 14 en daarmee is vernieuwing van het windmolenpark rond. Aspiravi investeerde 20 miljoen euro in de vernieuwing. De 26 molens werden gesloopt en zelfs de funderingen zijn nieuw.

“We hadden hier een allegaartje van molens met 200, 400 en zelfs 600 kilowatt die zijn verdwenen en nu hebben we hier 14 keer 850 watt”, zegt Rik Van de Walle van Aspiravi.

Dat komt overeen met het jaarverbruik van 8.500 huisgezinnen. Door toepassing van de nieuwste technologie wordt de windkracht efficiënter omgezet in elektriciteit. België had ooit een internationale faam op het vlak van windturbine technologie met het Zeebrugse windmolenpark;

“Dat was zeker een voorbeeld want dat project is operationeel gemaakt in 1986 wat ene initiatief was van het Vlaamse Gewest omdat er in Vlaanderen een bedrijf was dat in die markt actief wilde zijn. Het was niet alleen een demo project voor Vlaanderen maar ook denk ik voor Europa. Jammer genoeg hebben we dat niet kunnen volhouden voor een Vlaams bedrijf dat ook turbines kon maken”, zegt Rik Van de Walle.

De oude windmolens die nog jaren dienst kunnen doen zijn verkocht aan bedrijven die investeren in hun eigen groene stroom. Naast Zeebrugge heeft Aspiravi ook windmolens langs de snelweg in Gistel en de Padhoekeweg in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier