145 mensen springen van Knokkebrug in Merkem tijdens Big Jump

Redactie KW

Met de Big Jump willen de organisatoren aandacht vragen voor propere waterlopen. Er waren drie Big Jumps in West-Vlaanderen. In Kortrijk, Oostende en Merkem. Daar sprongen 145 mensen in de Ijzer.

De Big Jump vond voor de tiende keer plaats op zondag 10 juli om 15 uur in heel Europa, maar het was nog maar de vierde keer dat het plaatsvond aan de Knokkebrug aan de grens van de gemeenten Houthulst, Diksmuide en Lo-Reninge. Voor deze editie sloegen deze drie gemeenten en De Bron vzw, De Boot vzw, GREEN Steunpunt West-Vlaanderen, vzw Hengelbelangen de handen in elkaar. Naast de 145 springers waren er ook 250 toeschouwers. De vrijwilligers van het Vogelopvangcentrum van Oostende wonnen de prijs van best verklede groep. Zij doken de Ijzer in verkleed als Mexicanen, inclusief poncho en sombrero.

Symbolische locatie

„Onze waterlopen worden nog dagelijks vervuild”, zegt Bram Soenens van GREEN. „Nochtans is er een Europese kaderrichtlijn die ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van os oppervlakte- en grondwater in orde is tegen het jaar 2015. Er is al veel vooruitgang geboekt maar aan dit tempo zal de deadline van de richtlijn zeker niet gehaald worden.” De Knokkebrug is al vier jaar een symbolische locatie. „Dit gebied is populair voor het watertoerisme, met een grote diversiteit aan watervogels”, vertelt Wim Packet van De Boot vzw. „We willen dan ook dat wandelaars, fietsers en andere natuurliefhebbers kunnen blijven genieten van deze waterlopen.”

(TOGH)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier