14 procent van de West-Vlaamse gemeenten bespaart in 2009

Redactie KW

De financiële crisis treft alles en iedereen. Ook de lokale besturen. Dat blijkt althans uit onze enquête bij alle Vlaamse burgemeesters. Toch zegt 37 % van de West-Vlaamse burgemeesters de voorziene investeringen dit jaar volledig uit te voeren.

Elke West-Vlaamse burgemeester kreeg onze vragenlijst doorgestuurd, waarbij we vooral peilden naar eventuele besparingsmaatregelen in 2009 en naar de voornaamste beleidspunten voor het komende jaar. Er reageerden 51 burgemeesters, op een totaal van 64. Wat meteen in het oog springt, is de bereidheid in West-Vlaanderen om dit jaar het voorziene investeringsprogramma integraal uit te voeren.

“Wie zegt nu te zullen besparen, is vaak te kwistig geweest in het verleden”, sneert burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) uit Waregem. De burgemeesters zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid.

“Het is belangrijk dat de lokale overheid zijn investeringsprogramma maximaal uitvoert, zo niet een tandje bijzet met het oog op een relance van de economie”, aldus Patrick Moenaert (CD&V) van Brugge.

Extra subsidies losweken

Verschillende burgemeesters, zoals Dirk Cardoen (INSPRAAK) uit Zonnebeke en Karlos Callens (GROEP 82) uit Ardooie beamen deze visie. Burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) uit Veurne gaat zelfs nog een stapje verder en ziet heuse opportuniteiten in deze crisis voor het lokale investeringsbeleid. “We gaan een aantal projecten vervroegd uitvoeren. Normaal voorzien we in de begroting een budget van 3 à 4 miljoen euro, maar voor 2009 voorzien we meer dan 10 miljoen euro. Dit zijn geen financiële avonturen, maar verantwoorde investeringen.”

De crisis noopt – ook in West-Vlaanderen – tot creativiteit bij de burgemeesters. “Ik heb van het opsporen en batig aanwenden van allerlei overheidssubsidies een absolute prioriteit gemaakt”, zegt Michel Landuyt (Open-Vld) van Middelkerke die op die manier een belangrijke Europese subsidie wist los te weken voor het Watersportcentrum in Westende.

Vinger op de knip

Toch zeggen 14 % van alle West-Vlaamse gemeenten in 2009 op alle fronten besparingen door te voeren. “We voeren dit jaar een sterke beperking door op de investeringen”, zegt Luc Martens (CD&V) van Roeselare. “Zo werd de vernieuwing van de Bruggesteenweg niet weerhouden voor 2009.” Ook burgemeester Dereeper van Oudenburg zegt dit jaar heel zuinig om te springen met alle budgetten. Filiep De Vos (CD&V) van Wielsbeke neemt een wat afwachtender houding aan.

“Er zal bespaard worden, maar eerst moeten we een totaal beeld krijgen op de impact van deze crisis.” Ook zegt 24 % van de West-Vlaamse gemeenten te besparen op werkings- en personeelskosten. Zo wil Patrick Vandeputte (Eendracht) van Anzegem de werkingskosten met 5 % verlagen. In het Beernem van burgemeester Johan De Rycke (CD&V) worden een aantal voorziene aanwervingen uitgesteld. Ongeveer 25 % van de West-Vlaamse gemeenten wil in 2009 ook op energiekosten besparen. Ria Pattyn (CD&V) van Lichtervelde maakt in 2009 budgetten vrij om te investeren in duurzame energie en rationeel energieverbruik. (maf)

De Zondag van 1 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier