128 miljoen euro voor herinrichting stationsomgeving

Redactie KW

De NMBS Holding, De Lijn, spoorbeheerder Infrabel en het stadsbestuur van Oostende investeren 128 miljoen euro in de volledige renovatie van de stationsomgeving. De plannen werden dinsdag in aanwezigheid van alle partners toegelicht.

Het ambitieuze “stationsproject” zal het station, zijn functies en de omgeving grondig veranderen.

De werken starten in 2009 en moeten helemaal klaar zijn tegen 2014. Het gaat om het grootste herinrichtingsproject van dergelijke omgeving van de voorbije 10 jaar in de badstad. Het oude stationsgebouw uit 1903 blijft behouden maar wordt gemoderniseerd.

Zo verdwijnen de zijhal, het voorperron en de fietsenstalling. Bovendien komt er een nieuw buffet aan de havenzijde. Verder komen er een stalling voor 1.000 fietsen en 700 wagens. Een andere belangrijke wijziging is de verhuizing van De Lijn. Het gebouw van de vervoersmaatschappij wordt afgebroken en de tramstelplaats verhuist naar een zone in de haven. Alleen al in dat project wordt 46 miljoen euro geïnvesteerd.

Het stationsproject brengt alle openbare vervoersfuncties en faciliteiten onder één grote luifel. De inrichting van de omgeving wordt ook aangepakt. Zo zal er op de plaats van de tramstelplaats een kantoor- en wooncomplex verrijzen en komen er waterpartijen die een verbinding moeten vormen tussen het Maria Hendrikapark en de Mercator Jachthaven.

De Oostendse burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) maakte ook een strikte timing bekend voor de verschillende deelprojecten. Zo starten de eerste werken in juni 2009. Een jaar later moeten de eerste werken klaar zijn. Vanaf 2011 zal De Lijn haar nieuwe stelplaats in gebruik nemen en de totale werken, met inbegrip van nieuwe woongelegenheden, moeten tegen 2014 klaar zijn. Het stadsbestuur maakte verder bekend dat ze het gebouw van de hotelschool (KTA) vlakbij de stationssite, wil verkopen om er een woningproject te realiseren. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier