125 West-Vlaamse cafés hebben deuren gesloten sinds rookverbod

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Al 125 West-Vlaamse cafés hebben de deuren gesloten sinds juli, toen het rookverbod van kracht werd. Dat zegt Horeca West-Vlaanderen. Het protest in de sector klinkt daarom steeds luider. Marleen Vanheusden van Café Sint-Jansbond in Anzegem zet in haar café de asbakken alvast weer op tafel. Zij roept de collega’s op om haar voorbeeld te volgen.

We hebben er intussen een nieuw woord aan overgehouden: stoeproken. Maar in café Sint-Jansbond in Anzegem mag het weer binnen. Er staan overal asbakken. Marleen Vanheusden ging niet over één nacht ijs. Ze zorgde destijds voor een aparte rokersruimte. En toen het totaal rookverbod inging, vroeg ze haar klanten om buiten te roken, precies zoals de wet dat voorschrijft. Maar haar omzet daalde met 30%. Daarom heeft ze nu beslist dat roken weer mag. Eventuele boetes zal ze samen met haar klanten betalen.

Horeca Vlaanderen dringt intussen aan op overleg met de nieuwe federale regering over compenserende maatregelen voor onze cafés. Al zullen die niet volstaan om het hoge aantal faillissementen bij cafés terug te dringen, zo zegt de Federatie van Cafés van België (Fedcaf Belgium). Volgens de organisatie kunnen de sluitingen alleen vermeden worden door het afschaffen van het rookverbod.

Bekijk hier de reportage

(BS/BV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier