120 Ieperse gezinnen moeten afvalwater zelf zuiveren tegen eind 2011

Redactie KW

Woensdag plaatste de firma Belleaqua uit Wuustwezel in opdracht van de stad de eerste IBA (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater) in de Hospitaalstraat 38 in Vlamertinge. Tegen eind 2011 moeten er zo’n 120 geplaatst zijn, bij de gezinnen die de laatste 10 jaar een bouwvergunning hebben gekregen.

Eind 2027 zou Ieper over het hele grondgebied klaar moeten zijn met het door Europa opgelegde systeem van het scheiden van het regenwater en het afvalwater, d.w.z. een dubbel rioolstelsel. Waar er geen riolering ligt, moet voorkomen worden dat het afvalwater rechtstreeks en ongezuiverd in de beek terechtkomt. Uiteindelijk kwam het geheel terecht in het zoneringsplan en dat geeft aan waar individuele behandelingsinstallaties voor afvalwater of IBA’s moeten worden voozien. Deze installaties worden geplaatst bij woningen die niet op de riolering kunnen worden aangesloten omdat ze bijvoorbeeld te ver gelegen zijn.

650 woningen in dat geval

“Een studie wees uit dat er in Ieper ruim 650 woningen in dat geval zijn”, aldus schepen Verschoore. „Wie in een IBA-zone woont kan zelf een IBA laten plaatsen of kan een overeenkomst afsluiten met de stad. De laatste oplossing lijkt de beste te zijn, want de stad organiseerde een aanbesteding voor groepsaankoop van IBA’s.” Wie voor het systeem van de stad kiest betaalt een eenmalige retributie van 1.500 euro (exclusief BTW) vermeerderd met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zowat 50 euro. In de prijs is ook een onderhoudscontract inbegrepen. „Het plaatsen van een IBA kost de stad 5.300 euro”, legt Jef Verschoore uit. „Daarvan wordt dus 1.500 euro gerecupereerd.” Vandaag zijn er al zo’n 35-tal mensen die de keuze hebben gemaakt om toe te treden tot het systeem van de stad. Schepen Verschoore : „Uiteraard is niemand verplicht om voor die formule te kiezen, je kunt bijvoorbeeld ook een rietveld aanleggen dat het afvalwater zuivert.” …

(HV)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 13 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier