12 ha poldergrasland omgeploegd in Klemskerke

Redactie KW

Jaarlijks verdwijnen er tientallen hectaren poldergrasland door het getalm van de Vlaamse overheid.

Dat zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele uit De Haan. De afspraak om deze historische en waardevolle graslanden te beschermen dateert van drie jaar geleden. Maar er is wettelijk nog niets geregeld. Intussen worden er heel wat van die poldergraslanden omgeploegd en dreigt Europa met maatregelen.

In de polders zorgt het natte grasland met sloten en rijkdom aan fauna en flora voor een natuurlijk evenwicht met de landbouw. Dat is al eeuwen zo. Wilfried Vandaele: “Vlaanderen heeft ooit met Europa afgesproken dat ze 8000 ha van dat soort poldergraslanden zouden beschermen. Dat is nog altijd niet gebeurd. Intussen zien we dat landbouwers daarvan gebruik maken om de grond om te ploegen. Dat is hier ook gebeurd. In Klemskerke zijn 12 ha bij nacht en ontij omgeploegd.

Een beschermingsplan en – lijst moeten voorkomen dat er nog langer permanente poldergraslanden verdwijnen. Er is al genoeg kostbare tijd verloren. “De wetgeving is klaar, alleen de lijst moet er komen en die komt er al 3 jaar niet.

Dat is heel gevaarlijk want Europa dreigt met boetes. Op een bepaald moment kan men zeggen: er zijn er niet meer genoeg. De graslanden die verdwenen zijn, moet je dan herstellen en dat is veel duurder dan ze gewoon te behouden.”

Alleen al in het gebied van de Noordede in Klemskerke ging de laatste 5 jaar 30 ha permanent grasland verloren.

12 ha poldergrasland omgeploegd in Klemskerke

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier