111 banen op de tocht bij Prado

Redactie KW

Bij het textielbedrijf Prado in Kuurne staan 111 banen op de tocht.

Bij tapijtproducent Associated Weavers in Kuurne heeft de directie vrijdagochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot sluiting bekendgemaakt van de extrusieafdeling en de tuftingactiviteiten op de site in Kuurne. Hierdoor komen 111 jobs (9 bedienden en 102 arbeiders) op de helling te staan.

Associated Weavers gaat zijn productie en logistiek concentreren op de site in Ronse. In Kuurne blijft alleen Papilio bestaan, een kleine entiteit die karpetten uit het Verre Oosten invoert en in Europa verkoopt. In november vorig jaar kondigde de textielproducent al de sluiting aan van zijn weefafdeling Prado Rugs in Kuurne.

Reden voor de sluiting van de extrusieafdeling en de tuftingactiviteiten is de zware terugval in de verkoop van residentieel vasttapijt. De voor de Vlaamse markt erg belangrijke afzetmarkt in het Verenigd Koninkrijk stortte in april vorig jaar in elkaar, door het zwakke Britse pond en de crisis in de huizensector, zo luidt het.

Door het wegsnijden van productiecapaciteit en het onderbrengen van alle productie- en logistieke activiteiten op één site, wil de directie van Associated Weavers “de continuïteit van de onderneming veiligstellen”. Door de concentratie van de bedrijfsprocessen op de site in Ronse, zou er wel een beperkt aantal extra arbeidsplaatsen beschikbaar komen voor getroffen werknemers van de vestiging in Kuurne.

“Een ‘multi-site operation’ met halfgevulde fabrieken en waardevernietigende logistieke flows tussen de vestigingen, biedt geen wissel voor de toekomst”, aldus de directie. “Daarnaast dient sourcing van grondstoffen aan de laagst mogelijke prijzen te gebeuren. Op vandaag kunnen we aanzienlijk goedkoper polypropyleengarens op de markt kopen dan ze zelf te extruderen.”

De directie verwacht met deze voorgenomen sluiting een einde te kunnen maken aan een lange reeks van herstructureringen. Het turnaround-programma dat in 2008 werd ingezet en in 2009 werd verstrengd, zou in 2010 opnieuw tot positieve bedrijfsresultaten moeten leiden.

– Meer hierover, vanavond in ons nieuws. –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier