10de Appelpers- en smuldag in ‘t Krekelhof

Redactie KW

Op dinsdag 18 november worden op de koer van ‘t Krekelhof weer appels geperst. “Met zo’n 20 enthousiaste medewerkers werken we ons die dag uit de naad om zo’n 3.500 kg appelen te persen, om uiteindelijk te komen tot 2.000 liter heerlijk appelsap”, aldus André Vandamme van ‘t Krekelhof.

De ‘ Fruytige Gilde van de appelpersers van Sint Idesbald’ viert dit jaar op dinsdag 18 november op de koer van ‘t Krekelhof, het ‘Rariteitenkabinet en Ambachtenmuseum’ van de familie André en Jenny Vandamme – Jenny Depeser gelegen langs de Koninklijke Baan 225 in Koksijde-Sint Idesbald, hun tweede lustrum. Vanaf het ochtendgloren tot de avondschemering wordt er geperst.

Net als elk jaar vinden rond de klok van 14 uur ook vier nieuwe inhuldigingen in de orde van ‘Verdienste van de Fruytige Gilde der appelpersers van Sint Idesbald’ plaats: dokter Eric Depyper, Guy Vander Linden, Noël Van Hee en Yvan Vermandele, dit als eerbetoon aan hun inzet voor deze dag, elk jaar opnieuw. Dit gebeurt dit jaar voor het eerst in gildekostuums en staf, uniek ontworpen voor de 10de editie.

Het persen gebeurt ambachtelijk en vraagt veel handenarbeid. Het gewonnen sap wordt dan in vaten geloodst, vaten die 24 uur onaangeroerd blijven staan. Dit is nodig om de droesem te laten zakken. Het sap wordt dan ‘s anderdaags van boven uit de vatten getapt, de ongeveer 10 cm droesem die in de vaten achterblijft, wordt gebruikt voor veevoer. Het appelsap wordt verder gebotteld, gepasteuriseerd en gestapeld. Meteen is de ‘Köhr Hanlöhr’ goed voor de consumptie.

“Om deze ambachtelijke appelpersdag met enige luister te vieren werd er een smuldag aangekoppeld, een soort Vlaamse Breughelkermis met doorlopend worsten, boerenstutten met Vlaamse camembert, pannenkoeken, jenever en natuurlijk vers appelsap en eigen bereide appeltaarten”, weet André Vandamme. Vanaf 19 november zijn de flessen appelsap te koop in ‘t Krekelhof of hotel Soll Cress. Voor meer info kan men terecht op het nummer : 058 51 23 32. (CJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier