109.722 West-Vlamingen wonen in kansarme buurt, waarvan één kwart in Oostende

Redactie KW

109.722 West-Vlamingen, dat is 58.195 gezinnen, wonen in een van de 93 buurten die in onze provincie als kansarm kunnen worden omschreven. Dit blijkt uit de Kansarmoedeatlas van West-Vlaanderen, die op dinsdag 31 mei werd voorgesteld.

De atlas is de neerslag van een grootschalig onderzoek dat werd uitgevoerd door het Steunpunt Sociale Planning van de provincie West-Vlaanderen. Van de meer dan 1.800 buurten (statistische sectoren) in onze provincie werden er 1.274 gescreend. Zo’n 560 buurten in landelijke gebieden werden niet onderzocht omdat ze minder dan honderd gezinnen tellen en de statistische vervorming daardoor te groot is. Maar die vertegenwoordigen slechts 5 % van de bevolking. Het onderzoek spitste zich toe op vier dimensies van armoede : demografie, huisvesting, onderwijs en werkloosheid. Buurten die op 3 of 4 van deze dimensies een onvoldoende haalden, worden bestempeld als kansarm.

Op die manier werden in onze provincie in totaal 93 kansarme buurten geteld. 62 daarvan werden bij een vorig onderzoek in 2006 ook al als kansarm bestempeld, 31 zijn er nieuw. De buurten zijn ook erg ongelijkmatig gespreid over de provincie : 39 gemeenten hebben er totaal niet mee te maken, en bij de 25 die wel kansarme buurten tellen is de spreiding erg ongelijk. Na koploper Oostende (25,9 %) volgen Kortrijk (13,2 %) en Brugge (11,9 %) nog als grote kleppers, in tweede orde komen dan Blankenberge (7,2 %), Knokke-Heist (5,9 %), Menen (5,0 %) en Roeselare (4,9 %).

Opvallend is ook dat alle kustgemeenten kansarmoedebuurten tellen, al is de situatie daar toch iets minder erg dan in 2006. In het zuiden van de provincie is het dan weer iets erger geworden. De provincie West-Vlaanderen zal de informatie nu verder verwerken tot gemeentelijke fiches en deze ter beschikking stellen van de betrokken gemeenten, met uitnodiging er iets mee te doen.

(JRE)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen en vanavond in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier