103 West-Vlamingen zijn al langer dan 20 jaar werkloos en mikken op knelpuntberoep

Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Martine Fournier uit Menen roept werkgevers die een administratief bediende, magazijnarbeider of verkoper zoeken op om ook langdurig werkzoekenden een kans te geven. Fournier vraagt ook dat gecontroleerd wordt of de extreem langdurig werklozen voldoende werkwillig zijn, anderst moeten zij geschorst worden.

Uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Martine Fournier (CD&V) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, blijkt dat 103 West-Vlaamse werkzoekenden langer dan 20 jaar werkloos zijn. De 103 zijn vooral op zoek naar een baan als handlanger, administratief bediende, inpakker, magazijnarbeider of verkoper. ‘Wat opvalt is dat zowel administratief bediende, magazijnarbeider als verkoper, bij de VDAB geregistreerd staan als knelpuntberoep’, aldus Fournier. Zo ontving de VDAB vorig jaar liefst 2324 vacatures voor magazijnarbeiders en 1296 vacatures voor administratief bedienden, verspreid over heel Vlaanderen.

55+

Verder blijkt uit de cijfers dat ongeveer de helft van de extreem langdurig West-Vlaamse werklozen, 55+-ers zijn. Tot 58 jaar volgt de VDAB op of deze werklozen ook actief werk zoeken, daarna niet meer. Een vijfde is dan weer jonger dan 50 jaar. “Natuurlijk is het na zo’n lange periode van inactiviteit niet evident om terug aan de slag te gaan, maar net daarom biedt de overheid ondersteunende maatregelen aan, zowel voor werknemers als werkgevers”, meent Martine Fournier. “Op die manier kan het aanwerven van die mensen een win-win situatie zijn voor alle partijen, als zowel werknemers, werkgevers als de VDAB een inspanning willen doen’, besluit ze.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier