100-centrales sturen verkeerde ambulances uit

Redactie KW

Sinds vier maanden roept het nieuwe informaticasysteem Cad-Astrid in de 100-centrale hulpdiensten op die het snelst ter plaatse kunnen zijn.

Dat is althans de bedoeling. Maar in de praktijk loopt het mis. Het informaticasysteem gebruikt gegevens die 8 jaar oud zijn waarbij nieuwe woonwijken, eenrichtingsverkeer of soms ook huisnummers ontbreken. Ook de berekening om de snelste hulpdienst op te roepen klopt vaak niet. Kostbare tijd kan verloren gaan en zelfs mensenlevens kosten. Zolang het nieuwe systeem niet optimaal werkt vraagt de gouverneur terug te keren naar de vroegere procedure of gebruik te maken van een goed alternatief. “Ik vind het niet kunnen dat we in een moderne maatschappij als overheid niet in staat zijn om op een goeie manier tijdsberekening te doen waar een gewone burger met een GPS en een TomTom perfect de tijdsberekening kan doen”, zegt Carl Decaluwé.

Astrid

De gouverneur vraagt duidelijkheid van minister van binnenlandse zaken Milquet. Maar de verantwoordelijk voor het debacle ligt volgens De Caluwe bij de NV Astrid die het informaticasysteem heeft bedacht. Volgende week staat het probleem op de agenda van het college van gouverneurs. Vier provincies gebruiken het Cad-Astrid-systeem. In West- en Oost-Vlaanderen zijn de problemen het grootst.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier