100.000 snoekbaarsjes in praktijkcentrum voor aquacultuur in Beitem

Redactie KW

In het praktijkcentrum van de provincie voor aquacultuur (Inagro) in Beitem, zijn van de week 100.000 snoekbaarsjes geboren. Het is de eerste keer dat er in ons land op zo’n schaal snoekbaarsjes worden gekweekt.

Sinds 2008 bouwt Inagro aan het praktijkcentrum voor aquacultuur. Vorig jaar was de volledige onderzoeksinfrastructuur operiationeel en kon worden gefocust op de productie van snoekbaars.

De eerste vissen werden aangekocht in Nederland, maar om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers, werd ingezet op eigen reproductie van de zoetwatervissen. Er werd een systeem opgezet dat de natuurlijke omstandigheden voor de vissen dicht benaderde: de ouderdieren kwamen in een bassin die voorzies was van nesten gemaakt van kunstgras.

Niemand had verwacht dat er al dit voorjaar zou worden gekweekt. Maar uiteindelijk werden zo’n 100.000 kleine snoekbaarsjes geboren. Het zijn bijzonder kleine beestjes: 3 mm lang. Ze hebben onderscheidbare oogjes en een darm en zweven gewoon in het water.

Voor de opkweek van de kleine visjes zijn heel wat kennis en ervaring vereist. De kennis die zo wordt vergaard, komt ter beschikking van viskwekers. Het praktijkcentrum wil een info-loket zijn dat eerstelijnsadvies verstrekt over aquacultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier