10.000 mensen juichen vorstenpaar toe in Brugge

Redactie KW

10.000 mensen, waaronder 3.000 kinderen, hebben van de Blijde Intrede in Brugge gebruik gemaakt om het vorstenpaar te begroeten.

Dat bevestigt de politie vrijdagmiddag. Koning Filip en koningin Mathilde namen vrijdagmiddag bijna een uur de tijd om zich te laten onderdompelen in het zogenaamde volksbad. Na een werklunch waarin provinciegouverneur Carl Decaluwé het had over de problematiek van de grenscriminaliteit en de uitdagingen voor de veiligheid op zee, ging het vorstenpaar van de ambtswoning van de gouverneur naar het Brugse stadhuis.

Warme ontvangst

Daarvoor moesten ze van het Provinciaal Hof, over de Burg, naar het stadhuis wandelen waar duizenden mensen, onder wie veel schoolkinderen, geposteerd stonden. Ze zongen en riepen, net zoals bij de aankomst van het vorstenpaar, “Leve de Koning”. De koning en koningin sloegen tientallen babbeltjes met het publiek en trokken bijna twee keer zoveel tijd uit als voorzien, namelijk een uur. Hij hield onverwacht ook een korte toespraak, waarin hij de Bruggelingen bedankte voor hun aanwezigheid en warme ontvangst. “We danken hartelijk alle provincies”, ging hij verder. “Bedankt voor uw vertrouw en leve België.”

In het Brugse stadhuis werden ze ontvangen door burgemeester Renaat Landuyt. Na een bezoek aan de gelegenheidstentoonstelling “De Belgische vorsten in Brugge 1831-2013” begroetten de koning en de koningin het publiek nog eens vanop het balkon.

(Belga)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier