1 miljoen subsidies voor restauratie beschermd Huis Proot

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van ruim 1 miljoen euro toe voor de restauratie van het imposante Huis Proot in Koekelare.

Het Huis Proot in de Noordoomstraat in Koekelare, is in 1896 opgetrokken als dokterswoning en -kabinet. In het goed bewaarde interieur zijn de verschillende kamers afgewerkt in diverse stijlen, zoals neorenaissance en neoclassicisme. De woning is sinds 1998 beschermd als monument. Het imposante gebouw illustreert de sociale status die een dokter tijdens de late 19de eeuw in een plattelandsgemeente had. Het gemeentebestuur van Koekelare kocht het leegstaande pand in 1988.

Herbestemming

“Deze prachtige dokterswoning krijgt een passende herbestemming voor de gemeente Koekelare. Er zullen kantoren, vergaderzalen en tentoonstellingsruimten in worden ondergebracht,” verduidelijkt minister Bourgeois. “Het aanpalende dokterskabinet wordt gerenoveerd tot twee sociale woongelegenheden, waarbij enkel de exterieurwerken voor deze premie in aanmerking komen. Voor het interieur is een premiedossier ingediend bij het Agentschap Wonen.”

De tuin met bijzondere serre krijgt een openbaar karakter. Ook de restauratiewerken aan deze serre zijn opgenomen in het restauratiedossier.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier