1,1 miljoen voor restauratie O.-L.V-kerk Nieuwpoort

Redactie KW

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nieuwpoort krijgt ruim 1,1 miljoen euro subsidie voor restauraties. Minister Geert Bourgeois tekende vandaag 24 februari tijdens een werkbezoek aan Nieuwpoort het premiebesluit.

Minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois trekt 839.339,11 euro uit voor de restauratiewerken aan de gevels en nog eens 300.908,02 euro voor de werken aan de glas-in-loodramen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort.

De Onze-Lieve-Vrouweparochie in Nieuwpoort is ontstaan in het midden van de 12de eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een kapel onder patronaat van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. In de 15de eeuw werd het romaanse schip vervangen door een hallenkerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gotische hallenkerk volledig verwoest. De heropbouw volgde in 1922, naar het origineel concept onder leiding van architect Jozef Viérin. De kerk is sinds 1939 beschermd als monument.

Nadat de O.-L.-Vrouwekerk in 1940 zwaar beschadigd raakte door een brand werd ze in 1946 en 1952 opnieuw onder leiding van Jozef Viérin en zijn zoon Luc Viérin hersteld.

Met het oog op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog voorzien steeds meer lokale besturen herdenkingsprojecten. Geert Bourgeois zegt deze projecten te willen stimuleren met een gericht restauratiepremiebeleid: “De restauratie van deze kerk past hierin, gelet op verschillende herdenkingsinitiatieven die Nieuwpoort plant.”

Zie ook Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 25 februari 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier