N-VA Oostende: “Tienduizenden GAS-boetes onwettig”

"GAS-boetes dienen om overlast aan banden te leggen, niet om de stadskas te spijzen", vinden N-VA-gemeenteraadsleden Björn Anseeuw (links) en Maxim Donck. © HH
Redactie KW

Tienduizenden Oostendse GAS-boetes zijn onwettig. Dat zegt de N-VA op basis van een vonnis van de Brugse politierechtbank van maandag laatst.

Wie een GAS-boete krijgt, ontvangt daar een kennisgeving van, kan zich eventueel verweren en krijgt dan een tweede melding van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar. Alles draait rond de handtekening die op beide documenten staat. Dat is in Oostende een elektronische handtekening, waarvan je de pixels kan zien. Iemand die een GAS-boete kreeg voor fout parkeren, gebruikte onder andere dat als argument in een zaak voor de politierechtbank en kreeg gelijk van de politierechter, louter en alleen op basis van dat argument. De GAS-boete van 110 euro werd nietig verklaard.

“In het systeem zoals het vandaag werkt en zoals het door de stad Oostende beschreven wordt, is het denkbaar dat om het even welke bediende met de E-id en het paswoord van de sanctie-ambtenaar inlogt, een beslissing opstelt en uit de printer laat ‘lopen’, waarna ze verstuurd wordt zonderdat de sanctie-ambtenaar ze ooit heeft gezien“, stelt de rechter in zijn vonnis.

Let wel: de rechter verwerpt niet de elektronische handtekening als dusdanig. Er bestaat ook een ‘geavanceerde elektronische handtekening’ die aan enkele wettelijke voorwaarden moet voldoen om gelijkgesteld te worden met een handgeschreven handtekening. Maar Oostende gebruikt die geavanceerde elektronische handtekening niet voor GAS-boetes. “De stad kreeg de kans om aan te tonen dat het wel om een geavanceerde elektronische handtekening gaat, maar ging daar niet op in”, verduidelijkt N-VA-gemeenteraadslid Maxim Donck. Eigenlijk heeft de stad de keuze tussen de geavanceerde eletronische handtekening of de gewone handgeschreven handtekening, maar niets anders.

“Geldmachine”

Uit het vonnis trekt de N-VA niet alleen de conclusie dat zowat alle Oostendse GAS-boetes onwettig zijn, maar ook dat het toekennen van GAS-boetes bandwerk is en willekeurig gebeurt. De partij noemt het systeem een ‘geldmachine’. “In Oostende werden in 2014 maar liefst 7.276 GAS-boetes uitgeschreven, meer dan vier keer zoveel per inwoner dan in Antwerpen“, zegt Maxim Donck. “Drie vierde zijn parkeerboetes, maar zelfs als je die niet meetelt, geeft Oostende nog meer GAS-boetes dan Antwerpen.” Tussen haakjes: GAS-boetes worden niet gegeven voor het niet betalen van parkeergeld, wel om te parkeren op plaatsen waar dat niet mag, langer blijven staan dan de toegelaten tijd…

“Burgers die onlangs een beslissing kregen toegestuurd met gescande handtekening en nog niet betaalden kunnen in beroep gaan bij de politierechtbank“, aldus Maxim Donck. “Zij kunnen op de website van N-VA Oostende een motivering vinden, zodat ze niet naar een advocaat hoeven te stappen. Wij doen geen oproep tot straffeloosheid of asociaal gedrag, maar vinden dat GAS moet dienen om overlast aan te pakken, niet om de stadskas te spijzen.”

“Onzinnig”

“We hebben het vonnis gekregen en zullen nu verder bekijken om in cassatieberoep te gaan”, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte. “Ons lijkt het onzinnig dat we de digitale handtekening nu niet meer mogen gebruiken. Het is bovendien vreemd dat N-VA, wanneer de stad prijzen wint voor digitale vernieuwing, gretig de eer opstrijkt dat het ook dankzij hen is. Maar dat ze nu wel pleiten om terug te keren naar pen en papier. Tot er een nieuwe uitspraak is, zal er getekend worden met een manuele handtekening op papier“, aldus burgemeester Vande Lanotte. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier