Mercator pas in voorjaar 2017 terug op vaste plaats in Oostende

De Mercator verliet eind september 2015 zijn vaste plaats in het Mercatordok voor grondige renovatiewerken. © HH
Redactie KW

Het zeilschip Mercator keert pas in maart of april 2017 terug naar zijn vaste plaats in het Mercatordok. De herstellingswerken lopen wat langer uit dan voorzien.

Eind 2015 werd de Mercator van zijn vertrouwde plaats gehaald voor grondige werken. De volledige romp werd hersteld tegen lekken, nieuwe verwarmingsinstallaties werden geplaats en het dek kreeg een grondige herstelbeurt. “Een laatste fase omvat schilderwerken en het optuigen van de masten, maar dat laatste zal pas in de tweede helft van oktober kunnen gebeuren. Een Nederlandse firma zal daar vijf tot zes weken werk aan hebben”, aldus Jo Dielman van de vzw Zeilschip Mercator.

Springtij

Het verhalen van het schip in het astronomisch springtij in oktober wordt daardoor onmogelijk. Tijdens het astronomisch springtij van november en december is de waterstand onvoldoende, waardoor het risico te groot wordt dat het schip strandt in de haven, met ernstige beschadiging tot gevolg. Ook in januari is het terughalen van het schip risicovol door het beperkt aantal uren daglicht en de vaak gure weersomstandigheden.”

“Daarom koos het stadsbestuur om het schip volledig afgewerkt en heringericht te verhalen in het astronomisch springtij van maart-april 2017“, zegt Jo Dielman. “Dat kan dan in veel veiligere en gunstigere condities gebeuren. Bovendien zal het schip dan onmiddellijk weer gebruikt kunnen worden voor zijn toeristische functies. In november zou dat niet het geval zijn geweest, omdat de schilderwerken in de kajuiten en het plaatsen van de inboedel dan nog had moeten gebeuren. Nu zal dat nog op de werf gedaan worden.”

Nog schilderwerken

De totale renovatie kostte 3,4 miljoen euro, voor rekening van het Vlaams Gewest, de eigenaar van het schip. Probleem was wel dat het herschilderen niet in het bestek voorzien was. “De werken zijn erg grondig, maar niet zichtbaar”, legt Jo Dielman uit. “Het schip zou bij zijn terugkeer in de haven lelijker zijn geweest dan voor de werken. Daarom sloten het stadsbestuur en DAB Vloot een overeenkomst: DAB Vloot zorgt voor de verf, het stadsbestuur zet personeel in om het schip te schilderen.”

DAB Vloot legt daarvoor om en bij de 10.000 euro op tafel, de stad Oostende draagt nog 80.000 euro bij. Er worden ook nog kleine ingrepen gepland ana het interieur en om het dek – en mogelijk ook de binnenkant van het schip – rolstoeltoegankelijk te maken. Er komt een boek uit met foto’s van de renovatiewerkzaamheden op scheepswerf IDP in Oostende.

Stad neemt Mercator over

Het gewest zal de Mercator overdragen aan de stad Oostende“, weeet burgemeester Johan Vande Lanotte nog te melden. “Regelmatig zijn er opstootjes van de wens om het schip in Antwerpen aan te meren. Het is van oorsprong ook een Antwerps schip, maar na al die jaren in Oostende werd de Mercator ook voor onze stad een iconisch beeld. Als het stadsbestuur het schip overneemt, blijft het zeker in Oostende.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier