“Ze kunnen de boom in”

Redactie KW

Een nieuwe blog op kw.be, ‘Viervoeters’, over de katten en honden van jouw redacteurs! Want net als heel wat ‘gewone mensen’ zijn ook journalisten dierenliefhebbers en komen ze met hun huisdieren ook al eens iets tegen. De spits bijten we af met Pamuk en Binoche, de raskatten van onze hoofdredacteur.

We moeten het nog eens hebben over onze twee huiskamerkonijnen: onze grijze Kartuizer en de pluizige Tibetaan. Die wattenbol was de keuze van mijn vrouw, de Kartuizer had ik gekozen. Tenminste, dat was het opzet, de katten beslisten er uiteindelijk anders over. Zich daartegen verzetten heeft nog minder zin dan pogingen om bij echtelijke discussies nu eens zelf het laatste woord te hebben. Om maar te zeggen, sinds die beestjes vrolijk alles naar de verdoemenis helpen in de huiskamer, hebben we helemaal niets meer in de pap te brokkelen. Daarvoor konden we de schijn nog ophouden.

Het nagelscherp klauteren langs stoelen, het omverlopen van beelden, het kapotbijten van planten, het zich neervlijen op leesklare kranten… op een dag wordt het zelfs een kalm, vredelievend en ouder – en dus rustiger – wordende man te veel. Veel te veel. En aldus werd de ultieme kreet ‘ze kunnen de boom in’ onbeheerst en uit fatale onmacht de wereld ingestuurd. En of ze ‘t begrepen? Niet onmiddellijk, maar de volgende ochtend wisten we het wel. Het was de ochtend voor Driekoningen. Onder de kerstboom vonden we anderhalve vleugel van aartsengel Gabriël, drie gebroken ezelpoten en een kribbe zonder kind tussen 1001 glinsterscherven van wat tot twee dagen voor Driekoningen volmaakte ronde kerstbollen waren geweest. En vlak daarvoor zaten ze, als volmaakte tekenfilmkarakters… een gloriërende Tibetaan en Kartuizer.

Waarom maken wij het leven zo moeilijk terwijl het zo makkelijk kan, dachten wij ooit, toen de kinderen op een regenachtige zondagmiddag van de duivels bezeten leken en het huis haast onherroepelijk overhoop haalden. We wisten toen nog niet dat het nog moeilijker kon door twee pluizige viervoeters binnen te halen.

(P.S. Lechat)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier