WUKISDA? (8) : Daddis… een trechter voor een mosterdmolen

Redactie KW

Elke week plukken we een voorwerp uit de collectie van een West-Vlaams museum en vissen we uit wat het is.

Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer dan een houten pot met een gat in, dat bleek ook uit de reacties op Facebook. Maar wie goed kijkt, ziet dat er aan de achterkant van de ‘pot’ een buisje zit. “Dit is een trechter uit een zware soort aardewerk”, vertelt Annick Dedoelder van het Mosterdmuseum uit Torhout. “Die werd geplaatst op een mosterdmolen.”

Vermaald met kruiden, azijn en witte wijn

“Van bovenaf werden die molens aangedreven, en middenin die molen, tussen de maalstenen, zat een gat. Daar werd die trechter op gezet. In een aparte kom werd dan het mosterdzaad vermaald met kruiden, azijn, witte wijn en andere ingrediënten. Via die trechter belandde de mosterdspecie tussen de maalstenen in de molen, om zo vermalen te worden”, besluit Annick Dedoelder.

De trechter en de mosterdmolen zijn te vinden in het Mosterdmuseum in de Ravenhofstraat 5 in Torhout. Tot 15 mei is het museum elke werkdag open van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op maandagvoormiddag, zaterdagen en zondagen is het museum gesloten, behalve op de derde zondag van de maand. Dan is het museum open vanaf 15 uur in het kader van Torhoutse Zondagen. Vanaf 15 mei tot en met 15 september is het museum elke dag open van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Voor tickets moet er minstens 14 dagen op voorhand gereserveerd worden.

(DFM)

>> Voor meer info, reservaties en ticketprijzen kunt u terecht via 050/21 23 00 of via http://www.toerismetorhout.be/mosterdmuseum-0 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier