WUKISDA? (2) : Daddis… een Azteekse maalsteen voor cacaobonen

Redactie KW

De maalsteen is te vinden in het museum Choco-Story in Brugge.

Vrijdag postten we deze foto op Facebook met de eenvoudige vraag ‘Wukisda?’. Er liep meteen een pak suggesties binnen. Nogal wat mensen dachten aan een hoofdsteun of -kussen, of een bankje om de voeten op te laten rusten. Anderen dachten aan een fruitschaal, een ‘dakloze schildpad’ of een leesplank. En nog iemand anders suggereerde dat het een fietszadel kon zijn ‘voor iemand met een dik gat’.

Een metate

Maar niets van dat alles, het voorwerp komt uit Choco-Story, het chocolademuseum in Brugge, en is eigenlijk een maalsteen of ‘metate’. De maalsteen dateert van rond het jaar 1200 en komt uit Zuid-Amerika. De Azteken gebruikten het voorwerp om cacaoboontjes te malen. Dit volk vereerde de cacaoboon en gebruikte het zelfs als munt. Ze zagen de cacaoboom dan ook als de Boom van het Paradijs.

Choco-story

De maalsteen is te zien het museum Choco-Story in Brugge. Choco-Story/The Chocolate Museum brengt de eeuwenoude geschiedenis van chocolade tot leven. Bij een museumbezoek kan je naar alles kijken dat in het teken van chocolade staat, maar je kan ook chocolade ruiken en proeven. Choco-Story heeft een privé-collectie van zo’n 1.000 objecten in het teken van chocolade en daarmee is het museum uniek in België.

(DF/FV)

>> Choco-Story is te vinden in de Wijnzakstraat 2 in Brugge, op wandelafstand van de Markt. Het museum is elke dag open van 10 tot 17 uur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier