WUK NIEUWS? (8) : Willem Vermandere werkt aan beeld voor frontstad Nieuwpoort en bereidt nieuwe theatertournee voor

© Fernand Schreel
Redactie KW

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment in geen enkele krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag : wuk nieuws?

Willem Vermandere, de nederige en oprechte liedjeskunstenaar uit het landelijke Steenkerke, kan ook op zijn 74ste de houw en de pen niet neerleggen. Momenteel werkt hij aan een beeld – bestaand uit twee entiteiten- voor de stad Nieuwpoort en stelt hij zijn programma samen voor zijn muziek/theatertournee over de oorlog dit najaar.

Beeld voor frontstad Nieuwpoort

“Ik heb net een week van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt aan een nieuw project, geboren uit 2,5 ton Bourgondisch steen. Het moet een dialoog van twee figuren worden, ongeveer van drie meter en tien centimeter hoog. Het is mij nog niet volledig duidelijk in wat dit zal uitmonden, maar ik weet wel al dat het een compositie zal worden met ‘handen’. Want handen zijn een metafoor voor agressie, geweld, verzoening, vriendschap, en ga zo maar door”, legt Willem uit.

Het beeld maakt hij in opdracht van de Stad Nieuwpoort. Zij openen immers eind oktober hun oorlogs-bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’. Daarin zal men het verhaal brengen van de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Willems werk zal symbolisch geplaatst worden op de scheidingslijn tussen de geallieerden en de Duitsers. “Dat ze mij hiervoor gecontacteerd hebben doet me groot plezier. Het oorlogsverleden ligt me dan ook nauw aan het hart. Als er één artiest is die de oorlog doorleefd en waarachtig schetst dan – in alle bescheidenheid – ben ik het wel.” Zo was Willem ook al aanwezig als muzikale gast op de opening van het nieuwe Museum aan de IJzer in Diksmuide.

Nieuwe tournee

Vanuit zijn verbondenheid met ons oorlogsverleden ontsproot de idee om een show samen te stellen waarin hij al zijn songs en vertellementjes over de oorlog zou kwijt kunnen. “Denk aan mijn nummers ‘1000 soldaten’, ‘La Belle Rosselle’, over de begraafplaats in Vladslo, enzovoort”, gaat Willem verder. De voorstelling heeft als werktitel ’14-18 en wat nu?’ en zal vanaf september touren door Vlaanderen. “Naast mijn vaste muzikanten nodig ik ook nog een strijkerskwartet op het podium uit. Dat zal het geheel nog gelaagder maken. Ik hoop er de mensen te mogen ontmoeten, te inspireren en te doen nadenken over deze donkere verjaardag.”

(CTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier