WUK NIEUWS (22) Nico Mattan volgt de Tour en scout wielrenners voor een nieuw Continentaal team

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment niet in de krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag: wuk nieuws?

Nico Mattan (43) werd in 1994 profwielrenner en pakte in 2005 de mooiste overwinning van zijn carrière, Gent-Wevelgem. Vandaag is de ex-renner nog steeds betrokken in de wielersport. “Momenteel ben ik bezig met het scouten van jonge wielrenners. Dat doe ik voor SEG Racing, een nieuwe Nederlandse continentale ploeg die renners zal opleiden en volledig zal bestaan uit jonge beloften. Bij dat team zal ik de ploegleider worden. Daar ben ik al enkele maanden mee bezig en we hopen dat het team in augustus of september vorm zal krijgen. West-Vlaanderen loopt spijtig genoeg niet meer over van het talent. Met jongens als Maxime Farazijn en Benjamin Declercq (beiden EFC-Omega Pharma-Quick.Step) zit het wel nog goed, maar het is hier geen kweekvijver meer zoals het een tijd geleden wel was.”

Vier keer de Tour

De Tour trekt deze week door de provincie en dat is uiteraard ook niet aan Nico Mattan ontgaan. In 2000 werd hij 22ste in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk (21ste na de schrapping van Lance Armstrong, red.) en kon hij de vijfde plaats bemachtigen in het bergklassement. Tot zijn spijt zijn veel mensen die knappe prestatie al vergeten. “Voor mij is het, globaal gezien, nog altijd mijn mooiste Tourmoment. In de bergen was ik elke dag bij de laatste groep samen met de Amerikaanse renner Lance Armstrong en reed dan steevast top 20. In het bergklassement pakte ik de vijfde plaats… Die tour stond ik heel scherp, een kilo of 69. In totaal reed ik vier keer de Ronde van Frankrijk en ik kon die ook vier keer uitrijden. Een prestatie waar ik toch best trots mag op zijn.”

Leuke kasseienrit

Op woensdag was er de kasseienrit, waarin titelfavoriet Chris Froome de handdoek in de ring moest gooien. “Het zijn wel niet de kasseien die de Brit de das omdeden. Froome viel omdat hij niet goed kan sturen. In de bergen kan hij goed uit de voeten, maar achter een wagen kan hij niet manoeuvreren. Het is goed dat ze een kasseienrit in de ronde steken, het is eens iets anders. Anders controleren de ploegen van de sprinters de volledige koers en op het einde wint Marcel Kittel toch. Het mooiste om te zien blijven die bergritten, al kijk ik het wel liefst op televisie. De tour blijft natuurlijk wel één van de belangrijkste wielerevenementen van het seizoen, na de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix natuurlijk. Maar een prestatie zoals die van Lars Boom op woensdag, dat was nog eens mooi om te zien. Chapeau voor wat die jongen gepresteerd heeft”, besluit Nico Mattan. (KA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier