WUK NIEUWS (21) Machteld Ramoudt vult haar zomer met acteren in de Kotmadam en nieuwe Studio 100-serie

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment niet in de krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag: wuk nieuws?

De Roeselaarse Machteld Ramoudt vulde in de jaren tachtig een aantal populaire rollen in. Denk maar aan haar rol van Leentje in De Paradijsvogels , of hoe ze te zien was in ‘Het Pleintje’ en ‘Alfa Papa Tango’. Series die in het collectief geheugen gegrift zijn. Daarna werd het even stil rond haar en haar acteercarrière, tot ze en paar jaren geleden verscheen in de Canvasreeks ‘Red Sonja’ en daar meteen veel applaus voor kreeg. Haar nieuwe entree in de tv-wereld was ook Matthias Sercu niet ontgaan, waarop hij haar liet casten voor de rol van de moeder van Nico Marsman in de serie ‘Marsman’.

“Met heel veel plezier kijk ik op die periode terug”, vertelt Machteld. “Het waren ook eens ‘andere’ acteurs dan degenen die gebruikelijk in de nieuwe series hun plek vinden. Dat het tussen al die verschillende personen met verschillende achtergronden op de set zo wonderwel klikte, is magisch. Dat schiep een ongelooflijke band. Als ik iemand van hen terugzie dan voel ik de lichtjes ontvlammen in mijn ogen. Ik zie ze graag. De opnames en lovende kritieken achteraf, zal ik nog heel erg lang koesteren.”

Kotmadam

“Deze zomer zijn we weer volop aan het draaien aan de nieuwe reeks van de Kotmadam. Dat is ondertussen al het 22ste jaar, kan je dat geloven? Voor mij, in de rol van buurvrouw Mimi, is het mijn 20ste jaar.” Zo’n lange verbintenis maakt wellicht dat iedereen op de set meer is dan een collega. “Ze zijn bijna familie geworden. In ons beroep kan je trouwens ook amper spreken over een klassiek werkgevoel. Ik ben nog nooit tegen mijn goesting gaan werken. Een synoniem voor acteren is ‘spelen’, en ergens is dat ook wel zo. Deze opnames vinden nog plaats tot eind juli. Wanneer het zal uitgezonden worden, weet ik niet.” Maar het blijft sterk dat Machteld al die tijd in haar thuisstad Roeselare is blijven wonen. “Met momenten valt het gependel wel wat zwaar, ik moet namelijk altijd richting Brussel, Mechelen of Antwerpen. Maar dan kom ik op het perron, en voel ik me niet meer alleen. Zoveel mensen ondergaan hetzelfde lot. Ik heb ook nooit gespeeld met het idee om dichter te gaan wonen, je verplaatst je gezin niet zomaar. Laten we zeggen dat het gependel ‘een aangename noodzaak’ is.”

Ghost Rockers

Samen met de Kotmadam heeft Machteld Ramoudt deze zomer ook opnames voor de nieuwe Studio 100-serie ‘Ghost Rockers’. Ghost Rockers gaat over een groepje getalenteerde leerlingen die les volgen aan de DAM Academie, een prettig gestoorde artiestenschool voor dans, acteren en muziek. In deze bruisende omgeving krijgen enkele leerlingen het aan de stok met de schooldirecteur, bij deze strijd kunnen de jongelui rekenen op hulp uit ‘spookachtige’ hoek. Machteld vervult hierin de rol van onderdirectrice. “Het is de eerste keer dat ik aan een echte jeugdserie meewerk, en het bevalt me heel erg. In mijn rol kan ik me helemaal uitleven, en het is heerlijk om de energie van die jonge getalenteerde mensen te zien. Voorlopig kan ik er nog niet meer over kwijt, dat wordt spoedig wel bericht.”

Zomer

“Ik ben zo geen meeloper.. Het is niet omdat het vakantie is dat we per se naar het buitenland moeten. We hebben ook twee honden en twee katten thuis, dus dat is sowieso al geen evidentie. Het enige wat er misschien nog in zit is een citytrip, naar waar weet ik nog niet. Maar we hebben bij ons thuis wel een ‘zomerprojectje’, namelijk het bouwen van een serre in onze stadstuin. Heerlijk lijkt het me er vanaf dit najaar onze groenten in te verbouwen”, blikt Machteld tot slot vooruit. (CTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier