WUK NIEUWS (17) Illustrator Sabien Clement exposeert en werkt mee aan toneelstuk van de Kopergietery

Redactie KW

Elke donderdag bellen we een bekende West-Vlaming op die op dat moment niet in de krant staat en niet op televisie te zien is. Eén vraag: wuk nieuws?

De zomeragenda voor de Kortrijkse illustrator Sabien Clement zit al meer dan vol. “Maar voor ik me verlies in afspraken, probeer ik toch ook altijd wat tijd voor niet-gebonden opdrachten te reserveren. Zo maak ik elke dag een tekening voor mezelf”, start de vrolijke, inspiratievolle dame.

Momenteel loopt er in de designwinkel ‘Huiszwaluw’ in Gent een mini-tentoonstelling van Sabien. “Daar kunnen klanten, bezoekers, een reeks ‘vrij werk’ bezichtigen. Ze zijn niet gebonden aan een thema, maar behoren gewoon tot een spontane selectie. Naast tekeningen, hangen er ook werken op doek en vindt men er een aantal covers die ik voor boeken maakte, ingekaderd. Dat zijn overigens projecten waar ik zeer graag tijd in investeer. Het naar buiten komen met werk is altijd een plezier.” De tentoonstelling loopt voorlopig nog tot eind juni.

Flapuit

Verder zal de trouwe Libelle-lezer binnenkort elke week een tekening van Sabien Clement in hun weekblad kunnen zien. Vooraan in het blad is er de rubriek ‘Flapuit’, waar moeders en oma’s grappige quotes van hun kapoenen kunnen in zien verschijnen. “Het is de bedoeling dat ik bij de geselecteerde kinderquote een toepasselijke tekening maak. Weer een andere invalshoek, en daar hou ik van.”

Naast de afgesproken opdrachten kan Sabien zich ook verliezen in het zoeken naar nieuwe manieren om een tekening ergens in te verwerken. Zo nam onder meer het kledijmerk Anna Kurris tekeningen van Sabien in hun kidslijn op. “Tekeningen vind ik passen op alles. Onlangs ben ik zo naar Portugal getrokken, om daar tekeningen op tegels te schilderen.”

Theater

Maar er is meer. Geen kunstvorm laat Sabien onontgonnen. Zo werkt ze mee aan het jeugdtheaterstuk ‘De Koningin is verdwenen’ van de Kopergietery uit Gent, geschreven en gespeeld door Anna Vercammen. Naast Anna zal nog een andere speler, Joerie Cnapelinckx, op scène staan, maar ook twee muzikanten met blaasinstrumenten en natuurlijk Sabien. “Het is de bedoeling dat ik tijdens de voorstelling live op een tablet het decor of liever ‘de sfeer’ teken. Dat is heel erg nieuw voor mij. Tussen mij en het blad stond nog nooit iets anders dan een potlood of een penseel. Nu moet ik zoeken naar hoe ik mijn idee naar een ‘multimediaal machientje’ kan vertalen. Daarom ben ik nu al volop aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met zo’n tablet. Dat het een uitdaging wordt, is het minste wat ik kan zeggen. Ik zie alvast uit naar de première op 20 december.” Dat de première nog zo ver weg is wil allerminst zeggen dat Sabien niet met de voorstelling bezig is. “We zullen samen met de aanvang van de voorstellingen ook een boek uitgeven. Aan de tekeningen voor dat boek zal ik deze zomer volop werken. Ik kijk alvast uit op een boeiend najaar van 2014.” (CTM)

www.sabienclement.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier