Weekend vol carnavalsgekte in West-Vlaanderen

Redactie KW

Ook in onze provincie barst het carnavalsgeweld los dit weekend.

Er is geen ontsnappen aan: carnaval is in het land. Oostduinkerke viert 60 jaar carnaval. “De voorbereiding van de stoet startte in januari”, zegt Neal Baelen, hoofd dienst technieken bij de gemeente die de laatste jaren een verjonging in de carnavalsverenigingen waarneemt. “Dit bezorgt het carnaval in onze streek een nieuwe boost. De wagens worden uiteraard gemaakt om mee te pronken tijdens de stoet bij ons, maar sommige verenigingen gaan nadien ook nog mee in de carnavalsstoeten in omliggende gemeenten.”

De 60ste Carnavalsstoet start op zondag 2 maart om 14.30 uur op de Zeedijk in Oostduinkerke-Bad. Maandag 3 maart is er om 20 uur Zotte Maandag in het cc Casino. Op dinsdag 4 maart is er De Vette Dinsdagmaskerade, een dag later is er vanaf 14 uur de kindercarnavalsstoet.

Kursaal Oostende in vuur en vlam

Oostende viert carnaval met haar traditionele Bal Rat Mort. Het feest staat volledig in het teken van carnaval in Rio. “Het thema Festa do Brasil spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Wie over carnaval spreekt denkt aan Rio, zwoele nachten en halfnaakte, betoverende danseressen. We willen van Rat Mort 2014 een superfeest maken. Het Kursaal moet in vuur en vlam staan”, zegt organisator Alain Tournoy. Afspraak op zaterdag 1 maart vanaf 22 uur.

Van Heist tot Gullegem

Verder in de provincie tellen we het komende weekend nog enkele grote carnavalstoeten. Op zondag 2 maart vertrekt om 14.30 uur de stoet in Heist van op het Maes-en Boereboomplein. Aan deze stoet nemen tientallen praalwagens en duizenden gemaskerden deel. Dezelfde dag is het ook carnaval in het centrum van Zwevezele. De stoet vertrekt om 14.30 uur. In Blankenberge start de stoet in de Franchommelaan in de haven. In Gullegem verzamelen de carnavalisten zich al om 14 uur.

(NBB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier