Voor Vincent Van Quickenborne is muziek emotie (en een manier om rust te vinden)

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favorietje liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk

Deze week is het de Kortrijkse burgemeester en volksvertegenwoordiger Vincent Van Quickenborne die jullie mag laten kennismaken met zijn favoriete muziek. Verwacht jullie aan stevige (classic) rock, hippe elektro- en andere helden uit de regio en een paar muzikale ontdekkingen. Want het mag duidelijk zijn: Vincent Van Quickenborne is een muziekliefhebber pur sang.

“Zelf heb ik nooit in een band gespeeld, maar recent heb ik wel eens plaatsgenomen achter een drumstel, voor het goeie doel dan wel”, vertelt de burgemeester. “Muzikale ambitie of talent is er nooit echt geweest en al zeker geen zangtalent.”

Maar Vincent Van Quickenborne is dus wel en zeer groot muziekliefhebber. Hij volgt de muziek via tijdschriften, blogs en websites, gaat naar festivals en concertzalen en breidt zijn platencollectie geregeld uit. De beste tien nummers, volgens de burgemeester zelf, zijn deze :

Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com.

01 Rock And Roll – Led Zeppelin

“Mijn absolute nummer één, de grondleggers van de rock ‘n’ roll wat mij betreft. Ik heb ze nog live gezien in 2007 in Londen en ik was onder de indruk.”

https://www.youtube.com/watch?v=c1Hb9ABpyts

02 Can’t Stop Me Now (Radio edit) – Goose

“Een Kortrijkse band op twee, maar daar staan ze niet omdat ze Kortrijks zijn. Goose is een Europese band die maar blijft groeien. Bij elke nieuwe plaat vernieuwen ze hun sound.”

03 Aurora – SX

“Nog een band uit de regio met internationale allure, met de magische stem van Stefanie Callebaut. Binnenkort brengen ze hun nieuwe plaat uit, daar ben ik héél benieuwd naar, want SX is een groep die kan verrassen.”

04 Into The Void – Black Sabbath

“Dit nummer vind ik echt erg goed. Die snelheidswissels, die baslijn,… het klopt allemaal. Of ik het vooral heb voor alternatieve muziek? Vooral rock en elektronische muziek? Goh, neen hoor, niet echt. Ik luister ook naar jazz, Klara af en toe. Ik heb een brede muzikale interesse!”

05 What You Want – Compact Disk Dummies

“Een heel verrassende groep voor mij, deze winnaars van Humo’s Rock Rally in 2012. Een heel jonge band ook. Ik heb ze aan het werk gezien in de Kreun en daar waren ze echt goed. Ook kerels uit de regio, maar da’s niet de reden waarom ik ze volg. Ik volg de moderne muziek sowieso op de voet.”

https://www.youtube.com/watch?v=3FtWi3tLC68

06 Pilot – The Notwist

“The Notwist heb ik pas recent ontdekt, een jaar geleden denk ik, op een trouwfeest. Had ik voordien nog niet van gehoord, maar het was een aangename ontdekking!”

Woman’s Hour is heel rustige muziek waar ik bij tot rust kan komen. Muziek is emotie

07 Dakota – Stereophonics

“Ik heb het wel voor Stereophonics en deze hit is een absolute topper. Het is een nummer dat me doet denken aan verre reizen, aan weidse landschappen. Muziek om bij weg te dromen.”

08 Let Her Go – Mac Demarco

“Mac Demarco is een Canadees, een zeer jonge gast die zeer gemoedelijk door het leven stapt. ‘k Heb hem toevallig ontdekt door een positieve bespreking op de website Pitchfork. Hij heeft een toffe stem. Een ontdekking.”

https://www.youtube.com/watch?v=Neu3_4MeGls

09 The Day That Needs Defending – Woman’s Hour

“Woman’s Hour heb ik in 2014 nog gezien in de Botanique. Het is heel rustige muziek waar ik bij tot rust kan komen. Dat kan en mag dus ook wel eens. Muziek is emotie.”

10 Can’t Do Without You – Caribou

“Caribou heb ik nog live aan het werk gezien op Heartbeats. Ze brengen leuke muziek waar je vrolijk van wordt. Straffe elektro, goed voor stevige ambiance.”

https://www.youtube.com/watch?v=mSbIqDyFtZ4